Muğla Büyükşehir Belediyesi “Maden Çalıştayı” düzenledi. Çalıştay da konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, maden alanlarına ruhsat verilirken yerel yönetimlere sorulmadığını hatırlatarak, “Muğla gibi bu kadar büyük bir alan hiçbir şekilde yerel yönetimlere bilgi verilmeden onlardan görüş alınmadan maden ruhsatları veriliyor” dedi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, Madencilik faaliyetlerinin tartışılacağı “Madenciliği Konuşuyoruz” konulu Maden Çalıştayı düzenledi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen ve bu yıl ilki düzenlenen çalıştaya Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CHP Milletvekilleri Mürsel Alban, Suat Özcan, Süleyman Girgin, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, İyi Parti İl Başkanı İncilay Gezgin, Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Yunus Şahin, Sivil Toplum Kuruşlarının temsilcileri, Sektör Temsilcileri, Muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
Açılışta konuşan Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Yunus Şahin, madencilik sektörünün 2012 yılından bu yana büyük sıkıntı altında olduğunu söyledi.
Daha sonra konuşan CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Türkiye’de 8 bin 78 adet maden ruhsatının olduğunu, Muğla’da ise bunun 351’nin faaliyette olduğunu söyledi.
Ben her şeyi biliyorum anlayışı ile yola çıkıldığında çağın gerisinde kalındığını söyleyen CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, odaların, birliklerin, sendikaların hep beraber ortak akıl kullanması gerektiğinin altını çizdi.
Bugüne kadar maden sektörünün yanlış işletildiğine değinen CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban ise, “Sadece ve sadece dipteki madene önem verildi. O değer çünkü dolardı. Ama yukarıya baktığınız zaman o değeri toparlayıp kendi kasasına girdi sağlayan sektör doğayı da vahşice katletti” dedi.
Başkan Gürün; “Buradaki tartışmalar siyaset seviyesinde değil bilim seviyesinde olmalı”
Çalıştayda konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, amaçlarının maden konusu tartışmalarının belli bir bilimsel seviyede olmasını sağlamak olduğunu belirtti. Buradaki tartışmaların siyaset seviyesinde değil bilim seviyesinde tartışılarak ülkenin geleceği açısından hiç kimseyi suçlamadan nedir durum ne olmalı ki ülke yararına olsun. Sektördekileri de taraf ve karşı taraf durumuna getirmeden birlikte çözmemiz gereken bir olayı ortaya koymak ve geleceğe bu şekilde yürümek amacımız bu. Türkiye de her konuyu bu zeminde tartışmamız gerekiyor. Türkiye’de bir konu oluyor o konun uzmanı olan kişiler hariç herkes konuşuyor. Ama bu konun uzmanı olan çok değerli bilim adamları kenarda kalıyor ve onların düşünceleri alınmıyor. Alındığı zamanda kaale alınmıyor. Türkiye’nin bu zeminden çıkması lazım” ifadelerini kullandı.
Gürün, “Doğru bilgiye ulaşmak için çok çabalıyoruz”
Türkiye’deki maden sayıları ile Muğla’daki maden arama ve işletme ruhsatları hakkında bilgi veren Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, ilgili kurumlardan bilgilerin alınamamasına sitem etti. Karanlık bir yerin her zaman şüphe hissini ortaya çıkaracağını belirten Gürün, “Türkiye, maden üretiminde 28’inci sırada. Maden çeşitliliği açısından 10’uncu sırada. Muğla’nın maden ruhsatı arama ve işletme ruhsatı olmak üzere hangi bölgeleri kapsıyor ve ne kadar kısmı olduğunu söylemeye çalışacağım. Ancak önce şunu belirtmeliyim ki; bu bilgileri alamıyoruz. Resmi olarak yayınlanmıyor. Hırsız gibi sağdan soldan bilgi çalıp doğru yere ulaşmaya çalışıyoruz. Bu bilgiliyi maden ruhsatı veren kurum bize vermiyor açıklamıyor. Neyi kimden saklıyorsunuz. Defalarca yazı yazılmasına rağmen Muğla’da şu kadar alan var şukadar ruhsat var gibi onlardan resmi olarak aldığım hiçbir cevap yok. Bu kadar karanlık bir şey tabi ki şüpheyi ortaya çıkarır. Nitekim ki toplumsal olarak geldiğimiz nokta bu. Gizli, saklı, devlet sırrı. İnternet sitelerinde yayınlanmıyor açık bilgi yok. Neyi kimden saklıyorsunuz. Bunu ortadan kaldıracak kesinlikle yasa değişikliğine ihtiyacımız var” diye konuştu.
Başkan Gürün, “ Maden ruhsatlarında Yerel Yönetimlerden görüş almıyorlar”
Konuşmalarını Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan sunum ile devam eden Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, şunları söyledi;
“Muğla’nın yüz ölçümü 13 bin 338 kilometre metrekare, 3 bin 523 kilometre kare ruhsatı olan alan var. Bu kadar büyük bir alan hiçbir şekilde yerel yönetimlere bilgi verilmeden onlardan görüş alınmadan alan veriliyor. Benim orda planım var mı? Gelecekle ilgili projem var mı? Hiç sormuyor. Bağımsız, her şeyin üstünde ben verdim oldu diyor.”
Gürün, “Termik santral filtrelerinin sonuçları açıklanmalı”
Muğla’da üç ayrı termik santralinin olduğunu belirten Başkan Gürün, “Yıllarca Yatağan filtre takmadı. Zararı var. Filtresiz bacanın zararlarını kamuoyundan sakladılar. Dolayısıyla Türkiye de en önemli mesele güven. Bir toplumda güven sıfıra indiyse, çeşitli kurumlarda güven aşağılara düştüyse o toplumun huzur içinde olması mümkün değildir. Termik santraline filtre takıldı. Takıldı ama ben filtrelerin ne kadar çalıştığını? Baca gazı emisyonlarının ne olduğunu? bilmiyorum.” şeklinde konuştu.
CHP Genel Başkan Yarımcısı Karaca; “CHP her şeye karşı çıkmıyor”
Çalıştay da son olarak konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, şunları söyledi;
“CHP olarak alanlarda vahşi madencilik hakkında söylem geliştirdiğimiz zaman yandaş medya tarafından linç ediliyoruz. “CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca zengin olmamızı istemiyor” “CHP her şeye karşı çıkıyor” evet CHP her şeye karşı çıkıyor. Çünkü CHP, üstün hak kavramının mutlaka bu çalışmalarda net olarak ortaya çıkması ve buna göre çalışma yürütülmesini istiyor. Ardından yer altı zenginliklerimizin yer altından çıkartılması, su kaynaklarının tarımın, havanın hiçe sayılmasına ama çıkartılan kaynaklarında ham madde olarak yurt dışına gönderilmesine, birilerinin zengin olmasına, birleri zengin olurken ülke kaynaklarımızın fakirleşmesine, ülke kaynaklarımız fakirleşirken doğamızın, insanımızın, çevremizin, yaşam alanlarımızın yok olmasına yok edilmesine kaşı çıkıyoruz.”
Karaca, “Muğla’da çok ciddi vahşi madencilik uygulamaları var”
Termik santrallerinde bulunan filtrelerin denetlenip denetlenmediğini bilmediklerini söyleyen Genel Başkan Yardımcısı Karaca, “Muğla’da çok ciddi vahşi madencilik uygulamaları var. 3 tane termik santral var. Yıllar önce Muğla’daki bir avukat arkadaşımın burada açtığı davalarda çok ciddi tazminat davaları açıyordu. “Sizde Neden bu kadar çok yüksek” diye sordum. Bizde akciğer hastalıklarına bağlı ölümler çok fazla ve bu ölümler genç yaşta. Sebep olarak da o dönem de Yatağan’da ki maden işletmelerinden bahsetmişti bana. Termik santrallerde filtrelerin olmasına rağmen insanlar hastalanıyordu. Ancak bu filtreler denetleniyor muydu? Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımızın da dediği gibi denetleniyor mu? denetleniyorsa sonuçlarını görmüyoruz, bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Prof. Dr. Taki Güler, Prof. Dr. Ahmet Tırpan, Ali Ekber, Yıldırım, Prof. Dr. Doğan Kantarcı, Dr. Muhterem Köse, Prof. Dr. Sebahat Genç, Prof. Dr. Kayıhan Pala, Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Duygu Avcı, Av. Fevzi Özlüer, Özer Akdemir çalıştayda sunum yaparak katkı sağladılar.