EkonomiGündemManşet

ZEYTİNYAĞI KALİTE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Eğitim Yayın Dairesi Başkanlığınca desteklenen, Tarımsal Yayım Projesi “Zeytinin Zeytinyağına Kayıpsız ve Kaliteli Yolculuğu Projesi” nin bir parçası olan “Zeytinyağı Kalite Ödül Töreni” gerçekleşti.

Zeytinin Zeytinyağına Kayıpsız ve Kaliteli Yolculuğu” Projesinin amacı ülkemiz zeytin varlığının % 11’ine ev sahipliği yapan İlimizde Zeytinyağının hasattan sofraya gelinceye kadar olan aşamalarda yapılan yanlış uygulamaların meydana getirdiği ürün ve kalite kaybını azaltmaktır. Proje kapsamında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleşen törene; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ ın Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Adnan SARAÇOĞLU, Televizyoncu Cem SEYMEN, Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürü Fuat Fikret AKTAŞ, Eğitim ve Yayın Daire Başkanı Şükrü KANBER, Eğitim ve Yayım Dairesi Başkanı Aysel ASIL, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış SAYLAK, Muğla Vali Yardımcısı Ayhan YAZGAN, TRT 1’ de yayınlanan “Kalk Gidelim” Dizi Ekibi, Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Vekili, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşları Başkanları, Muğla’nın önde gelen zeytinyağı üreticileri, kurum müdürleri, çok sayıda üretici ve basın mensupları katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış SAYLAK; “Öncelikle şunu söylemek istiyorum, Sayın Bakanımız Dr. Bekir PAKDEMIRLI yoğun programından dolayı, çok arzu etmesine rağmen aramıza katılamadı. Dün fuarda bir aradaydık, sizlere selamlarını getirdim. Bugün  Muğla için çok anlamlı bir gün. Kıymetli bilim insanlarımızla, bizi kırmayıp aramıza katılan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ ın Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Adnan SARAÇOĞLU ve değerli dostum Cem SEYMEN’ le, Daire Başkanlarımız ve Bitkisel Üretim Genel Müdürümüzle, bu güzel anı bizimle paylaşmak için buraya gelen tüm kıymetli misafirlerimizle birlikte burada bulunmaktan onur ve gurur duyuyorum. Görüyorum ki Muğla Zeytinyağına sahip çıkıyor. Zeytin ve Zeytinyağı konusunda kararlı ve emin adımlarla ilerliyoruz. Zeytin, hasadı, bakımı ve işlemesi zor, kısacası emek isteyen bir ürün. İlimize dışarıdan ve çevre illerden gelen, butik zeytinyağı işletmeciliğinin öncülerinden çok değerli yatırımcılar var. Onlara da çok teşekkür ediyorum. İlimiz zeytin varlığı ağırlıklı olarak Memecik çeşididir. En kaliteli zeytinyağı Memecik’ ten elde edilir. Bu proje ile amaçlarımızdan biri de bilinçli ve kaliteli zeytinyağı üretimi yapan üreticiler ile bir araya gelerek, hem üreticileri bilgilendirmek hem de tüketicileri bilinçlendirmektir. Bu anlamda Muğla’ da zeytinin gladyatörleri diyebileceğim Ali Osman MENTEŞ ve Atilla TOTOŞ’ a katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bizi kırmayıp aramıza katılan İbrahim Adnan SARAÇOĞLU hocama ve dostum Cem SEYMEN’ e, Muğla’ nın tanıtımına katkıda bulunan “Kalk Gidelim” dizi ekibine ve Mehtap BAYRİ’ ye çok teşekkür ediyorum. Keşke Sayın Bakanımız Dr. Bekir PAKDEMIRLI de aramızda olup bu muhteşem ve gurur verici atmosferi bizimle paylaşabilseydi. Fakat gecen haftalarda bulunduğum Ankara ziyaretinde Sayın Bakanımız Dr. Bekir PAKDEMIRLI’den bu projenin önümüzdeki yıllarda uluslar arası boyutlara taşınması için söz aldım. Kendisine bir kez daha buradan teşekkürlerimi iletiyorum.  Ben ve ekibim gece gündüz demeden Muğla için çalışacağımıza söz veriyorum. Biz sizler icin varız, Muğla için varız. Katılımlarınızla bizi onurlandırdığınız için çok teşekkür ediyorum”. Dedi.

Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Şükrü KANBER yaptığı konuşmada; “Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı olarak Muğla İl Müdürlüğünün hazırladığı böyle projelere destek vermekten gurur ve onur duyuyorum. Böyle güzel ve faydalı bir projeye destek veren, emek veren herkese ve tüm çiftçilerimize çok teşekkür ediyorum. Çok yakın bir zamanda Üniversitelerle birlikte çalışmak için YÖK ile bir protokol imzaladık. Ülkemizin gelişimi için bu çok büyük bir adım. Bu anlamda bu programın Muğla Üniversitesinde yapılması da beni çok mutlu etti. Bu duygu ve düşüncelerle katılım ve emeğiniz için hepinize çok teşekkür ediyorum.” Dedi.

Bitkisel Üretim Genel Müdürü Fuat Fikret AKTAŞ yaptığı konuşmada; “Böyle bir ilim yuvasında sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Zeytin sadece besin maddesi olarak değil, uzun yıllardır sağlık ve kozmetik gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Bakanlığımızca kaliteyi arttırıcı, taklit ve tağşişi önleyici tedbirlerin alınmasına yönelik mevzuat düzenlemeleri yapıyor ve sektörden gelen talepleri de alıyoruz. Bu sene yağlarımız kaliteli. Zeytinde hastalık ve zararlılarla iliği sorun yaşamadık. Fakat son günlerdeki meteorolojik faktörler ekonomik kayıplara sebep oldu. Farkındalık yaratarak zeytinyağı ihracatımızı öne çıkarmak ve dış pazarımızı arttırmak için zeytinyağımızı markalı piyasaya çıkarmak zorundayız. Markalaşmayı öne çıkarırken, ürünlerimiz için coğrafi işaret tescili de çok önemlidir.  Son zamanlarda butik zeytinyağı üretimi gün geçtikçe artmaktadır. Bu sayede ülkemiz uluslararası yarışmalarda ciddi ödüller kazanmaya başlamıştır. Temel anlamda çözüm getirilmesi gereken husus hasattan sonra yapılacak işlemler olup, kaliteli ve standartlara uygun zeytinyağı elde etmek için kasalama, depolama, sıkım yöntemi ve işletmelerdeki hijyen gibi hususlara dikkat etmek gerekir. Bu projenin bu anlamda çok faydalı olacağına inanıyorum. Bakanlık olarak her zaman desteklemeye devam edeceğiz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.

Muğla Vali Yardımcısı Ayhan YAZGAN yaptığı konuşmada; “Böyle seçkin insanlarla zeytini konuşmak, böyle birliktelik, kıymetli bilim insanlarımızın da ilimize teşrif etmeleri onur verici. Zamanın tanığı zeytin binlerce yıllar yaşayabiliyor. Tarım ve zeytinin daha iyi yerlere ulaşabilmesi bilim adamlarımızın görüşlerine önem vermek ve yeni teknolojileri kullanarak olacaktır. Bir taraftan da geleneksel metotları kaybetmeden, eskilerle birleştirerek uygulamak lazım. Umarım ilimizde turizm kadar önemli olan, ülke ekonomimize oldukça yüksek oranda katkı sunan tarımın daha öne çıkması gerektiğini düşünüyorum. Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” Dedi.

Ali Osman MENTEŞ; “Bundan 15 sene önce bizim ürettiğimiz yağı, rafine kalitesinde diye aşağılanan bir üründü. Böyle olmadığını araştırmalar sonucu öğrendim. Ağaçlarımı budadım, ilaçladım, gübreledim, sopayla dövmedim, çuvallara doldurmadım, makineyle topladım ve beklemeden sıktım. Elde ettiğim yağları yurt dışına yarışmalara yolladım ve dereceler aldım. Bunun hiç önemi yok. Mühim olan 80 üreticinin açtığım yolda devam edip yarışmaya girebilecek kalitede yağ üretmesi. Memecik zeytininin de farkı. Bana bu fırsatı sunan Tarım ve Orman İl Müdürü Barış beye çok teşekkür ediyorum.” Dedi.

Televizyoncu Cem SEYMEN; “Tarım gönüllüsü ve sevdalısı olarak ülkemizin kalkınması, ekonominin gelişmesi, istihdamın sağlanması, özellikle gençlerimize umut vermesi açısından tarım benim için çok önemli. Zeytinyağının hikâyesini bu kadar güzel bir kalabalıkla taçlandırmak istemenizi büyük bir mutluluk ve gururla karşılıyorum. Burada olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum. Zeytin ağacına ölmez ağacı denmesinin sebebi bolluğunun, bereketinin, zenginliğinin bir coğrafyanın kaderini değiştirebilecek kadar güçlü olmasından ileri geliyor. Birazdan başlatacağım panelde konuklarım olacak. Zeytinyağının üretimi, markalaşmayı, Türkiye’nin zeytin üretiminde söz sahibi bir ülke olmasına vesile olacak bir başlangıç belki de bu program. Emek veren herkese teşekkür ederim.” Dedi.

Ardından moderatörlüğünü yapacağı, “Zeytinyağında kalite ve markalaşmanın” konuşulacağı  panel için Gürsel TONBUL, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mücahit Taha KAYA ve Hacı Bayram Veli Üniversitesinden Prof. Dr. Fügen DURLU KAYA’ yı sahnede yerlerine davet etti. Kaliteyi etkileyen faktörler ve markalaşmanın, dünyada zeytin üretiminde söz sahibi olabilmek için ne denli önemli olduğu konuşuldu.

Ardından moderatörlüğünü Zeytindostu Derneği Başkanı Atilla TOTOŞ’ un yaptığı, “Zeytinyağı ve sağlık” konulu söyleşi, Prof. Dr. İbrahim Adnan SARACOĞLU, Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya, Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, Prof. Dr. Gazi Aydın ve  Doç. Dr. Mehmet Ateş’in söyleşisi ile devam etti. SARAÇOĞLU; “doğada birçok bitkinin içinde mucize var. Ülkemiz bu kaynaklar açısından zengin bir ülke. Faydalarından maksimum yararlanmak için, tanımak ve bilmek gerekli.” Dedi. Zeytin ve zeytinyağının  mucizelerine de değinen SARAÇOĞLU; “yerli ve milli tohumların korunması ve devamlılığının bu alanda önemli olduğunu, yerli tohumları, kaynakların korunması ve etkin kullanımı konusunda çalışmaların hız kazandığını” vurguladı. Söyleşinin ardından proje ortaklarına ve onur konuklarına temsili plaket olarak bonsai zeytin fidanları takdim edildi.  Plaketin ardından yarışmaya katılan tüm üreticilere katılım belgeleri verilerek dereceye giren zeytinyağı üreticilerine bronz, gümüş ve altın belgeleri verildi.

Program ödül töreninden sonra katılımcılar ile birlikte toplu fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.

 

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu