Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin kırsal kalkınmayı desteklemek için başlattığı Kıl Keçisi projesi meyvelerini vermeye devam ediyor. Kadınlara sağlanan desteklemeler doğrultusunda keçileri yavrulayan Fatmana Göksel, “Osman Gürün sayesinde hayatımda ilk defa kendime ait bir hayvanım oldu hayvancılığa adımımı attım” dedi.
Muğla’da tarım ve hayvancılığın gelişmesi, üretimin devam etmesi için projelerini bir bir hayata geçiren Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin özellikle kadın üreticilerin üretime katılması, ev ekonomisine katkı sağlaması için başlattığı kıl keçisi projesi meyvelerini vermeye devam ediyor. Pilot bölge olarak Menteşe ilçesinde başlatılan proje ile 40 üreticiye 2 dişi 1 erkek olmak üzere 120 kıl keçisi dağıtılmıştı. Bugüne kadar 20 oğlağın dünyaya geldiği proje yaz aylarında diğer ilçelerde kıl keçisi dağıtımı ile devam edecek.
Aynur Köle; “Evde OtururkenMaddi Kazanç Sağlayabileceğim Bir Uğraşım Oldu”
Muğla Büyükşehir Belediyesinin verdiği desteklemeden yararlanan bir başka isim Aynur Köle ise 2 yavrunun daha dünyaya gelerek 5 keçilerinin olduğunu ve bunun kendileri için iyi bir maddi kazanç sağlayacağını söyledi. Köle, “Çocuklarla bize eğlence oldular vakit geçiriyoruz ve bundan çok memnunuz. Bizim bu güne kadar hiç keçimiz olmadı bugüne kadar. Başkanımız sayesinde keçilerimiz oldu ve artık bunun üretimine başlamayı düşünüyoruz. Eskiden evde otururken şimdi maddi kazancın olduğu bir uğraşımız oldu.Bu nedenle Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Osman Gürün’e çok teşekkür ederim” dedi.
Başkan Gürün; “Milli ekonominin temeli tarım, tarımın ana aktörü de üretici kadınlarımızdır.”
Muğla’nın Menteşe ilçesi Yaraş Mahallesi’nde Kıl Keçisi projesine katılan aileleri ziyaret eden Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün özellikle koronavirüs salgını sonrası dünyadaki tüm ülkelerin üretim mekanizmasını gözden geçirdiklerini, üreten, kendi kendine yeten toplumların her türlü krizi aşabileceğini söyledi ve Muğla’da hizmetleri ile üreticinin yanında olmayı devam edeceklerini belirtti.
Başkan Gürün; “Ülkemiz ve yaşadığımız şehir Muğla her türlü tarıma ve hayvancılığa uygun topraklara sahip. Bugüne kadar izlenen yanlış tarım politikaları nedeni ile verimli topraklarımız ya boş kalmış ya da borçlandırılan üreticimiz toprağını satmak zorunda bırakılmış. Oysa Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün Cumhuriyet devrimleri ile birlikte hayata geçirdiği tarımda kalkınma projesi ile üreten köylü milletin efendisi olmuş, kısa zamanda Türkiye Cumhuriyeti kendi kendine yeten hatta diğer ülkelere ürünlerini ihraç eden konuma gelmiştir. Şimdi ise ülkemiz ne yazık ki samandan kırmızı ete birçok ürünü dışardan ithal etmekte, üreten köylümüzün toprakları boş kalmaktadır. Dünya’nın ve ülkemizin büyük mücadele içinde olduğu koronavirüs salgını da sağlığın yanında üretimin ne kadar önemli olduğunu göstermiş üreten ülkeler önlemler kapsamında temel gıda maddeleri ihracatını durdurma yoluna gitmişlerdir.
Ülkemiz ve Muğla verimli toprakları ile her türlü üretime ve hayvancılığa uygundur. Doğru tarım politikaları ile üreten köylümüzün ve verimli topraklarımızın hakkını verebiliriz. Büyükşehir ailesi olarak Muğla’da toprak analizinden, yerel tohuma, üretimden hasada üreticilerimizin yanındayız. Yöremize uygun kıl keçisi projesi ile de özellikle kadın üreticilerimizle birlikte üretiyor, hayvancılığa büyük destek sağlamayı amaçlıyoruz. Üretimin ana aktörü kadınlarımızla Alım Garantili çiçek üretiminde, Koku vadisi projemizde birlikte hareket ediyoruz. Milli ekonominin temeli tarım, tarımın ana aktörü de üretici kadınlarımızdır. Menteşe ilçemizde başlattığımız ve ilk meyvelerini aldığımız Kıl Keçisi desteği önümüzdeki aylarda diğer ilçelerimizde devam edecek” dedi.