Seydikemer İlçemizde kurulması planlanan Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) kuruluş hazırlıkları tamamlandı.
Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesi kuruluş protokolü dosyası hazırlandı.
Muğla Valiliğinde düzenlenen toplantıya, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan, Seydikemer Kaymakamı Ahmet Güneri, Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz, Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Fethiye Seydikemer Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, Fethiye Seydikemer Süt Birliği Başkanı Turgut Tokmak, Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş, Kadıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ömer Kılınç ve Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hurşit Öztürk katıldı.
TDİOSB kurulacak bölge İlimiz ile Antalya, Burdur ve Denizli İllerinin kavşak noktasında bulunmakta olup, bulunduğu mevki itibariyle geniş bir alana hizmet verecek ve bölge hayvancılığının gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır.
Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesi, bölgemiz için büyük önem arz eden süt sığırcılığı bakımından yatırımcılar için cazibe merkezi olmakla beraber, barındıracağı tüm büyükbaş hayvanların hastalıktan ari hale getirilmesi ile sağlıklı ve kaliteli süt üretimine büyük katkı sağlayacaktır.
Bünyesinde kurulacak olan süt işleme tesisleri ile üretilen kaliteli ve sağlıklı süt, yerinde değerlendirilerek peynir, yoğurt gibi katma değeri yüksek ürünlere çevrilerek bölgeye ve tüm Türkiye’ye arzı sağlanacaktır.
Yine bünyesinde yer alacak olan yem fabrikası ile üreticiler daha uygun maliyetli yeme ulaşma konusunda büyük avantaj sağlayacak, kurulacak olan biyogaz tesisleri ile hayvansal atıklar elektrik enerjisine dönüştürülerek ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır.
Güzel bir uyum ve enerjinin yakalandığını, kısa bir sürede bu aşamaya gelmenin memnuniyet verici olduğunu belirten Vali Orhan Tavlı, bölge hayvancılığının gelişmesi, hayvan hastalıkları ile mücadelede avantajlar sağlanması, hayvansal atıkların çevreye verebileceği zararların ortadan kaldırılması gibi önemli avantajları olan Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesi’nin Muğla’mıza ve ülkemize hayırlı olması temennisinde bulundu.
Yaklaşık 1.200 dekar alanda 40.000 büyükbaş hayvan kapasitesine sahip olması planlanan Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesinde, sanayi parsellerinde süt işleme tesisi, yem fabrikası, biyogaz tesisi gibi sanayi işletmelerinin de yer alması ve yaklaşık 2.500 kişiye istihdam sağlanması planlanmaktadır.
Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesinde, Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı %40, Seydikemer Belediyesi %18, Fethiye Seydikemer Ticaret ve Sanayi Odası %12, Fethiye Seydikemer Süt Birliği %12, Seydikemer Ziraat Odası %6, Kadıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi %6, Muğla Ticaret Borsası %6 oranında hisseye sahiptir.