Zeytinlikler İçin Toplandılar
CHP'li Öztunç, Maden Yönetmeliği'ndeki değişikliğin iptalini istedi:
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, zeytinlik alanlardaki madencilik faaliyetlerine ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yönetmeliğinin iptal edilmesini istedi.
Milas Akbelen mevkisinde CHP Muğla milletvekilleri, belediye başkanları ve çevrecilerle bir araya gelen Öztunç, Maden Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe karşı çıktıklarını kaydetti.
Bu düzenlemeyi hiçbir şekilde kabul etmediklerini belirten Öztunç, “Yayımlanan zeytin yönetmeliği, Anadolu’da topraklarımızdaki zeytin ağaçlarını katletme, talan yönetmeliğidir. Biz bu yönetmeliğe karşı çıkıyoruz.” dedi.
Öztunç, ilgili yönetmeliğin iptali ve yürütmesinin durdurulması için yargıya başvuruların yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:
“Aydın Milletvekilimiz Süleyman Bülbül, yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay’a başvurdu. Barolar Birliği, İzmir, Muğla, Milas belediyeleri başvurdu. Biz de başvuruyoruz ve bu yönetmeliğin yürütmesinin durdurulmasını istiyoruz. Manisa’da, Balıkesir’de binler sokağa çıkacak. Zeytinin olduğu her yerde mücadele edeceğiz, TBMM’de de yargıda da mücadele edeceğiz. Bu ağaçlar 300, 400 yıllık ağaçlar. Bugüne kadar bu topraklarda yaşayan hiç kimsenin aklına bu zeytinlikleri kesmek gelmedi, AK Parti’nin geldi. Biz buna izin vermeyeceğiz, mücadelemizi sürdüreceğiz. AK Parti’yi uyarıyoruz. Bugün Akbelen’de bu kıvılcımı ateşliyoruz. Eğer bu yönetmelik iptal edilmezse zeytinin olduğu her yerde miting yaparız ve buna izin vermeyiz.”
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, zeytinlik alanların maden faaliyetlerine açılmasına tepki gösterdi. Aras, “Bu kadar orman yandıktan sonra siz burada kalan son nefes alınacak bu ağaçlara kıyamazsınız” dedi.
Eyleme katılan CHP’li Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, zeytinliklerin madenlere kurban edildiğini söyledi. Aras, Bodrum Belediyesi’nin yönetmelik değişikliğinin iptali talebiyle dava açtığını aktardı.
Aras, zeytinin yaşam anlamına geldiğini ve insanların “yaşam hakkıyla” uğraşıldığını belirterek, “Binlerce yıldır bu topraklarda yaşayanların buralar yaşam alanı. Onları buradan koparır, kentlere götürürseniz, o insanlar ölür, yaşayamaz. Burada yaşam hakkımızı savunmaya çalışıyoruz” dedi.
Aras, kömür çıkarmak için ormanlardaki ağaçların kesildiğini ve en son yangınlarla 17 bin hektar ormanın yangını söyleyerek, “Kömür bir kere çıkar ama zeytin bizim yaşam kaynağımızdır” diye vurguladı. Aras, şunları belirtti:
“780 hektar Akbelen Ormanı’nın altındaki kömüre gözlerini dikmişler. Yeniden burada ÇED sürecinin başlatılması lazım. Bu kadar orman yandıktan sonra siz burada kalan son nefes alınacak bu ağaçlara kıyamazsınız. Bir şeyle yapacaklarsa acilen bu termik santralleri filan kapatsınlar. Bu termik santraller bizim suyumuzu da tamamen yok ediyor. Sadece iş zeytin ve ağacımız değil. Suyu da soğutma amacıyla kullanıyorlar. Neredeyse bir yılda bu termik santraller Muğla’nın bir yıllık ihtiyacı kadar su tüketiyor. Biz burada yeni barajlardan bahsediyoruz. Yeni yeraltı kaynaklarını bulmaya çalışıyoruz, deniden mi arıtalım diye düşünüyoruz. Burada önemli olan yenilenebilir enerji kaynaklarına dönüş.”