EkonomiManşet

Milas’ta İpek Böceğine Teşvik

1 Dönümlük Dutluktan 30 Günde 20 Bin Tl Kazanmak Mümkün

 

Milas Belediyesinin Kozabirlik ile işbirliği yaparak Milas’ta yüzlerce yıldır yapılmakta olan ancak son yıllarda giderek azalan ipek böcekçiliğini yeniden canlandırmak amacıyla bir proje başlatıldı. Proje kapsamında Milas’ın Balcılar mahallesinde bir eğitim toplantısı düzenlendi. Eğitimi veren Kozabirlik S.S. 45 Numaralı Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifi Müdürü F. Ramazan Akyüz, ipek kozası yetiştirmek isteyenlerin bir dönümlük dutluktan yılda sadece 30 gün çalışarak 20 bin TL kazanabileceklerini bildirdi.

Milas’ta ipek böcekçiliğini yeniden canlandırmak için başlatılan proje kapsamında düzenlenen eğitim toplantısına, projeye destek veren Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ile Milas Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Süleyman Karatoprak ve Balcılar mahalle muhtarı Mesut Esmer, Alaçam mahalle muhtarı Turan Yıldırım da katıldılar. Kozabirlik Kooperatif Müdürü F. Ramazan Akyüz, ipek böcekçiliği yapmak isteyen mahalle sakinlerine ipek kozası yetiştiriciliğini anlattı. Bir kutu ipek böceğinden 45 kg yaş koza elde edildiğini ve bunun, 2021 yılı fiyatlarıyla 90 TL’den satılması halinde 4 bin 50 TL kazanç sağlandığını bildirdi. Akyüz, “Bir dönüm araziye 250 tane dut fidanı dikilirse bu dutların yaprağı ile 5 kutu ipek böceği bakılabiliyor ve böylece 225 kg. koza elde edilebiliyor. 225 kg. koza 2021 fiyatlarıyla 90 TL’den satıldığında kazanç 20 bin 250 TL oluyor. Eğer bu üretimi 5 dönümlük araziye dut fidanı dikerek yaparsanız o zaman ortalama kazancınız 100 bin TL olur. İpek böceklerine 30 gün boyunca her gün dört saatte bir, en az üç, en çok altı öğünde dut yaprağı verilmesi gerekiyor. Yılda sadece 30 gün boyunca üç dört saatte bir ipek böceklerine dut yaprağı vererek 20 bin 250 TL kazanabilirsiniz” diye konuştu. İpek böcekçiliğinin ilaçlama, aşılama gibi hiçbir ek masrafının olmadığını sadece dut yaprağı toplayarak bu işin yapılabileceğini belirten F. Ramazan Akyüz dut yaprağı bulabilen veya toplayabilen herkesin bu işi yapabileceğini belirtti.

Milas Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Süleyman Karatoprak da ipek böceği yetiştiriciliğini sürekli olarak yapmak isteyenlere dut fidanı sağlayacaklarını bildirdi.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas’ta yüzyıllardır süre gelen ipek böcekçiliğinin son yıllarda giderek azalmaya başladığını belirterek “Biz de oda olarak ipek böcekçiliği  ve koza üretimi ile ipek dokuma üretimi için desteğe hazırız. Dokuyacağınız ipeklerin satışı için pazar bulmanıza destek verebiliriz” diye konuştu.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu