ÇevreEkonomiManşet

Dinç:”2025 yılına kadar 5 milyon ağaç dikilecek”

Yeniköy Kemerköy santralleri, Muğla’da yaklaşık 12 bin kişinin hayatına dokunuyor

 

Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri’ni bünyesinde bulunduran YK Enerji Genel Müdürü M. Serhat Dinç, “Türkiye’nin en büyük ikinci özelleştirmesiyle özel sektöre devredilen santrallerimiz, Muğla’nın en büyük işverenleri arasında yer alıyor. Santrallerimizde direkt ve dolaylı olarak çalışan 3 bin 100 kişi bulunuyor. Ailelerini de hesaba kattığımızda 12-13 bin kişinin hayatına dokunmuş oluyoruz” dedi. Maden sahalarının ilerlemesiyle birlikte daha çok personele ihtiyaç duyacaklarını söylen Dinç, “Yaklaşık 1100 kişilik yeni istihdama ihtiyacımız olacak. Santrallerimizde çalışanların yüzde 75’ini bölge halkı oluşturuyor, yeni işe alımlarımızda da Muğla halkına öncelik vereceğiz” dedi.

Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri’nin Muğla ili, Milas ilçesinde yerli linyit kömürü kullanarak elektrik üretmek amacıyla 1987 ve 1995 yıllarında devreye alınarak faaliyete geçirildiğini söyleyen Dinç, “Yeniköy Termik Santrali, her biri 210 MW gücünde 2 adet üniteden oluşuyor. Kemerköy Termik Santrali ise 3 x 210 olarak dizayn edildi. Her iki santralimiz de bu bölgede bulunan linyit rezervinin kimyasal içeriği ve yanma derecesine göre kurulmuş. Dolayısıyla başka bir yerden getirilecek ya da ithal kömürle çalışması çok zor” dedi.

Türkiye’nin enerji arz güvenliğine büyük katkı sunan YK Enerji’nin ülkedeki toplam elektrik üretiminin yüzde 2’sini gerçekleştirdiğini belirten Dinç, “Burada yaptığımız üretimle her yıl 1.3 milyar metreküp doğal gaz ithalatını önleyerek yaklaşık 850 milyon dolarlık bir kaynağın yurtdışına çıkmasını engelliyor, ülkemizin cari açığının azaltılmasına katkıda bulunuyoruz” bilgisini verdi.

“270 milyon euroluk yatırım yapıyoruz”

Dinç, santrallerin özel sektöre geçmesinin ardından kapsamlı bir yenileme çalışması başlattıklarını söyledi. Toplam 270 milyon euroluk yenileme projesinde Kemerköy’deki iki ünitenin son teknolojiyle üretime geçtiğini, üçüncü ünitenin ise nisan ya da mayıs aylarında rehabilitasyon kapsamına alınacağını söyledi. Bu yenilemelerle birlikte daha az kömürle aynı miktarda enerji üretmeye başladıklarını belirten Dinç, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “270 milyon euroluk yatırımızla baca gazı değerlerimizde çok büyük iyileşme sağladık. Kükürtdioksit (SO2) oranlarını 1000’den 400’e (mg/Nm3) indirmeyi başardık. Toz parçacıklarını ise 100’den 50’ye (mg/Nm3) çektik. NOx emisyonunu ise 800’den 200’e (mg/ Nm3) indirdik. Emre amadeliği daha yüksek ve enerji üretimi açısından daha verimli olmak amacıyla sürdürdüğümüz bu çalışmalarla  AB standartlarına uygun, çevre dostu ve sürdürülebilir işletmecilik yapmaya devam ediyoruz.”

“İsteyen herkesin zeytin ağacını taşıyoruz”

Bugüne kadar YK Enerji olarak zeytin ağacı kesmediklerini ve kamulaştırılan alanlardaki zeytin ağaçlarının tamamını taşındıklarını belirten Dinç, “Talepte bulunan tüm köylülerimizin zeytin ağaçlarını istedikleri yere uzman ekiplerimizin kontrolünde ücretsiz olarak taşıyoruz. Ayrıca sahamız içinde kalan tüm zeytin ağaçlarını madencilik faaliyeti sona eren alanlara taşıyoruz. Şu anda 22 bin 100 zeytin ağacımız bulunuyor, bölgenin en büyük zeytincilerinden biriyiz. Bakımı maddi manevi büyük emek gerektiren zeytinler, köylülerimizle birlikte işlenerek yılda ortalama 40 ton zeytin elde ediliyor. Bu kapsamda yılda ortalama 8 ton soğuk sıkım zeytinyağı üretiliyor. Bu zeytinyağları da ticari kaygı gözetmeksizin bölge halkı ve çalışanlarımızla paylaşılıyor” bilgisini verdi.

2025 yılına kadar 5 milyon ağaç dikilecek

Öte yandan Orman Genel Müdürlüğü ile 2020 yılında “Ağaçlandırma İşbirliği Protokolü” imzaladıklarını da söyleyen Dinç, “Bu yılın sonunda ülkemize 1 milyon ağaç kazandıracağız. 2025 sonunda ise 5 milyon ağaç hedefimize ulaşmış olacağız. Ağaçlandırma çalışmalarımızı ülkemiz için önemli bir yatırım olarak görüyoruz” dedi.

Dinç, kamu döneminde başlayan Muğla – Milas Yeniköy Linyit İşletmesi madencilik faaliyetleri kapsamında, madencilik faaliyetlerinin başlangıcından bu yana üst örtü dekapajı yapılan sahalardan taşınarak, dökümü tamamlanan pasa sahalarına belirli bir planlama dahilinde ağaç dikimine devam ettiklerini de söyledi. Dinç, “Şu anda mevcut durumda faaliyet alanlarımıza 415 bin 68 adet ağaç dikilmiştir. Cins dağılımı olarak; akasya, zeytin, kızılçam, fıstık çamı, mavi selvi, sakız ağacı, incir sayılabilir” şeklinde konuştu.

Tarihi eserler, Ören Arkeopark’ta sergileniyor

YK Enerji, madencilik faaliyetine başlamadan önce bölgede önce arkeolojik kazı gerçekleştiriyor. Dinç, Turizm ve Kültür Bakanlığı öncülüğünde üniversitelerden uzmanların katıldığı bu kazılarda ortaya çıkarılan tüm tarihi eserlerin, Milas Ören Arkeopark Alanı’nda sergilendiğini söyledi. Dinç, taşıma işlemleri tamamlanınca Arkeopark Alanı’nda, etnografik ev şeklinde düzenlenecek olan karşılama merkezi, güvenlik üniteleri ve zeytinyağı atölyesi canlandırma alanı yapılarak yerli ve yabancı turistlerin ağırlanmaya başlanacağı bilgisini verdi.

Dinç’in verdiği bilgiye göre bugüne kadar yapılan kazılarda, Erken Tunç, Geç Geometrik, Arkaik, Klasik, Helenistik, Erken Roma, Doğu Roma dönemlerine ait farklı tiplerde 75 adet mezar, dört adet zeytinyağı işliği ve iki adet konut tabanı bulunmuş. YK Enerji, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile 24 Nisan 2015 tarihinde yapılan protokolle birlikte kazı çalışmaları kapsamında bünyesinde 19 arkeolog ve tamamı bölge halkından olan 75 işçi istihdam ediyor.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu