ManşetYiyecekler

Türk Mutfağı Haftası Başladı

Hafta Boyunca Gastronomi Şenliği 

 

Ülkemizin zengin mutfak kültürünün tüm dünyaya tanıtılmasını amacıyla Cumhurbaşkanlığı himayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koordinesinde başlatılan ‘Türk Mutfağı Haftası’ Muğla’nın yöresel lezzetlerinin tanıtıldığı etkinliklerle devam ediyor.

21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında Muğla Valisi Orhan Tavlı basın mensupları ile Muğla’ya özgü yöresel lezzetlerin yer aldığı kahvaltı programında bir araya geldi.

Muğla Vakfı’na ait Ula ilçesi Akyaka Mahallesinde bulunan restoranda yapılan kahvaltı programında Vali Yardımcısı M. Suphi Olcay, Vali Yardımcısı Vekili ve Ula Kaymakamı Baha Başçelik, Ula Belediye Başkanı Özay Türkler, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, Muğla Vakfı Genel Müdürü Tayyar Şaşmaz, Muğla Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Taner Kökten ile yerel ve ulusal basın mensupları yer aldı.

Kahvaltı programında Muğla Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Taner Kökten tarafından hazırlanan kalitesi ve lezzetiyle Avrupa Birliğinden Coğrafi işaret alan Milas zeytinyağı, yine coğrafi işaretli Marmaris Çam Balı ve Milas böreği gibi lezzetlerin yanı sıra Muğla Çökeleği, Karacotlu peynir, Muğla tereyağı, Bodrum ham incir reçeli, Bodrum Mandalina reçeli, Bodrum Yalıçiftlik keçiboynuzu, yumurtalı ekmek, soğan mihla, tereyağında göz köy yumurtası, Muğla yoğurtlaması, Milas çakır zeytini, Milas çizik zeytini, Milas kırma zeytini, Muğla çitlembiği, Kavaklıdere cevizi, Muğla simidi, Karakilcik buğday bazlaması, Muğla katmeri gibi lezzetler tanıtıldı.

Muğla Valisi Orhan Tavlı, 21-27 Mayıs tarihlerinin her yıl ülkemizde ve büyükelçiliklerde Türk Mutfağı Haftası olarak kutlanacağını ve Türk Mutfağının tanıtılması konusunda çalışmaların yapılacağını ifade etti.

Ege ile Akdeniz’in buluştuğu tarihi ve doğal güzelliklerin tam ortasında yer alan Muğla’nın turizm kenti olmasının yanında bereketli topraklarında yetişen ürünlerle birlikte çam balı, zeytinyağı, tıbbi aromatik bitki zenginliği ile yemek kültürünün de oldukça zengin olduğunu ifade eden Vali Orhan Tavlı, Muğla’nın yöresel lezzetlerinin en güzel şekilde tanıtılması amacıyla hafta boyunca tüm ilçelerde ve antik kentlerde çeşitli etkinliklerin düzenleneceğini söyledi.

Muğla’nın coğrafi işaretli ve yöresel lezzetlerinin buluştuğu Muğla Kahvaltısının tanıtımı konusunda Muğla Vakfı olarak gereken desteğin verildiğini belirten Vali Orhan Tavlı, Muğla’nın gastronomi ve yemek kültürü potansiyelinin ön plana çıkarılması ve tanıtımının oldukça önemli olduğuna değindi.

Vali Orhan Tavlı Türk Mutfak Kültürünün tanıtılması amacıyla gerçekleştirilen etkinliklerde emeği geçen kaymakamlara, belediye başkanlarına, Kültür ve Turizm Müdürlüğüne, gastronomi konusunda ilimizde çalışma yapan tüm şeflere ve destek katkı sağlayan tüm taraflara teşekkür etti.

Muğla’da deniz, kum, güneş turizminin yanında sağlık, kültür, spor ve gastronomi turizminin altyapısını oluşturmak amacıyla çalıştıklarını belirten Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla’da 30’a yakın antik kentte kazı çalışmalarının yıl boyu devam ettiğini, kazı çalışmalarında bölgenin gençlerinin ve kadınlarının istihdam edildiğini, antik kentlerde sürdürülen kazı çalışmalarının etkisinin önümüzdeki yıllarda turizmin her alanına yayılacağını ifade etti.

Dünyadaki İlk Tıp Okulu

Sağlık turizmi konusuna da değinen Vali Orhan Tavlı, Datça ilçesinde bulunan Knidos Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmaları sonucunda dünyadaki ilk tıp okulunun Muğla’da olduğunun ve Hipokrat’tan 100 yıl önce kurulduğunun ortaya çıktığını ifade etti.

Örnek Köy Projesi

Yerli ve Milli firmamız OPET ve kamu kurumlarının iş birliğinde Muğla’da 9 köyde Örnek Köy Projesinin hayata geçirildiğini belirten Vali Orhan Tavlı, “Örnek Köy Projesi kapsamında Bodrum Pınarlıbelen, İrmene, Çamlık mahallelerinde, Marmaris Bayır ve Osmaniye mahallelerinde, Milas Çökertme, Gökbel ve Bozalan mahallelerinde ve Köyceğiz’de Otmanlar Mahallesinde çalışmalara başlandı.” Dedi.

Seydikemer Tarıma Dayalı Süt Sığırcılığı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi 

Seydikemer Tarıma Dayalı Süt Sığırcılığı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin yer seçimi işlemleri ve gelinen son durumu hakkında basın mensuplarına bilgi veren Vali Orhan Tavlı, Muğla, Antalya, Burdur ve Denizli illerinin kavşak noktasında bulunan OSB’nin bölge hayvancılığının gelişmesine ve istihdama büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Vali Orhan Tavlı, Muğla’da turizmden tarıma ve daha pek çok alanda yapılan çalışmaların ve projelerin tanıtımı konusunda destek olan tüm basın mensuplarına teşekkür etti.

Anadolu’nun binlerce yıllık geleneksel yemek tariflerinin ilk kez sağlıklı ve atıksız yönleriyle dünyaya açıldığı ‘Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı’ kitabı ve Türk Mutfağı Haftası çalışmaları hakkında bilgi veren Kültür ve Turizm İl Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, 21 Mayıs itibariyle tüm ilçelerde etkinliklerin başladığını ve hafta boyunca devam edeceğini söyleyerek, Kültür ve Turizm Bakanlığının turizmin birçok alanında olduğu gibi gastronomi turizminde de etkili tanıtımlar yaparak dünya turizminin dikkatini bu yöne çekmeyi hedeflediğini, Muğla’da da bu konuda çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti.

Muğla Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Taner Kökten Muğla’da yüzyıllardır yapılan yöresel ve coğrafi işaretli kahvaltılık ürünlerini aynı masada topladıklarını ve ticari bir ürün olarak tanıtımı konusunda Muğla Vakfı’nın desteklediğini söyledi.

Bodrum Barış Meydanında Etkinlik

Türk Mutfağı Haftası kapsamında Bodrum’da düzenlenen ilk etkinliğin adresi Barış Meydanı oldu. Yöresel halk oyunları sonrasında ikram edilen lokum pilavı, lokma ve diğer yiyeceklerin tadıldığı programa Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar ve Belediye Başkan Vekili Tamer Mandalinci katıldı.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu