Türkiye’de olası orman yangınlarında kullanılmak üzere kiralanan yüksek manevra kabiliyetli “Air Tractor” tipi 10 uçak, görev yerlerine gönderilmek üzere İzmir’e konuşlandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kiralanan ve Türkiye’de yangınların yoğun olduğu bölgelerde görevlendirilecek Air Tractor tipi 10 uçak, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na indi. Gerekli kontrolleri yapılan uçaklar, bakanlık yetkilileri tarafından teslim alındı.
Yangınlara ikişerli ekip olarak müdahale edecek uçakların her biri 3 ton su taşıma kapasitesine sahip. Air Tractor uçakları özellikle sarp arazi ve vadilerde yüksek manevra kabiliyetiyle ön plana çıkıyor.
280 kilometre hızla aralıksız 3 saat havada kalabilen uçaklar hem baraj, göl ve denizde su ikmali yapabiliyor hem de tanker yardımıyla doldurulabiliyor.
Uçaklar İzmir, Antalya, Adana, Muğla ve Balıkesir illerinde ikişerli konuşlanacak, diğer kentlerdeki yangınlara da yönlendirilecek.
İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, AA muhabirine, havaların ısınmaya başladığını, olası yangınlara hem havadan hem de karadan müdahale için hazırlıkları tamamladıklarını söyledi.
Asıl hava araçları olan uçakları 1 Haziran’dan itibaren hazır hale getireceklerini vurgulayan Derince, “15 Mayıs itibarıyla helikopterlerimizin bazıları geldi ve onlarla şu anda havadan müdahale yapıyoruz.” dedi.
İzmir’e Air Tractor tipi 10 uçağın geldiğini hatırlatan Derince, şöyle konuştu:
“Bugün teknik ekibimiz 10 uçağın testini ve kabulünü yaptı. Bu uçaklar hem amfibi özelliği yani suya inerek su ikmali yapabiliyorlar hem de karadan tanker vasıtasıyla su alabiliyor. Havanın ve yakıtın durumuna göre 2 ila 4 ton arasında yakıtla beraber ağırlıkları var. Bu uçaklarımız su ve yüzde 20 retardant (yangının yoğunluğu azaltmak için kullanılan madde) karışımıyla uçacak. Yani 600 kilogram retardant olacak, kalan kısmını da suyla doldurup karışım şeklinde yangına müdahale edecekler. Yaklaşık 3 ton su atabilen bu uçaklar diğerlerine göre manevra kabiliyeti daha yüksek. Sarp arazilerde, vadi içlerine kadar rahat inip yangına müdahale edebileceğiz.”
Zafer Derince, uçakların 1000 kilometre menzile sahip olduğunu vurguladı.
Uçakları ihtiyaç durumuna göre keşif uçuşunda da kullanabileceklerini aktaran Derince, yangınla mücadele için helikopterler ve farklı tanker uçakların da geleceğini, böylece hava gücü olarak hazır olacaklarını sözlerine ekledi.
Muğla‘da 26 Mayıs’ta AFAD ve Orman Bölge Müdürlüğü koordinesinde büyük orman yangını tatbikatı yapılacak.
Tatbikata karadan 1720 personel, 307 araç ve iş makinesi, havadan 2 yangın söndürme ve 1 idari olmak üzere 3 helikopter ve 1 İHA katılacak.
26 kilometrekarelik alanda 6 saat sürecek büyük orman yangını tatbikatına 20 kamu kurum ve kuruluşu ile sivil toplum kuruluşları ve gönüllüler katılacak. İzmir, Manisa, Uşak, Kütahya, Denizli ve Aydın illerinden de destek kuvvetleri anlamında katılım sağlanacak.
Tatbikatta, senaryo gereği Menteşe ilçesi Yerkesik ve Yeşilyurt mahalleleri arasında kalan alanda bir orman yangını çıkıyor. Olumsuz hava şartlarının etkisiyle bölgedeki yerleşim alanlarına ve enerji üretim santraline doğru hızla büyüyen orman yangınına Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin yanında diğer kamu kurum ve kuruluşlardan ve civar illerden takviye kuvvetler yönlendiriliyor. Yangının tehdit ettiği yerleşim yerlerinden tahliyeler yapılacak.
Muğla kent merkezinin güney kısmında yangın hızla ilerlerken ve yerleşim yerlerini tehdit ederken bu sefer kentin doğu kısmında Yaraş Mahalles’ine yakın bölgede yeni bir yangın başlıyor. Kara ve hava gücünün bir kısmı bu yangına kaydırılıyor. İkinci yangına müdahale eden yangın söndürme helikopterlerden birisi senaryo gereği kaza kırıma uğrayacak.
Olay yerine çok sayıda AFAD, UMKE, ambulans ve jandarma ekibi sevk edilecek.
İlk çıkan yangın TOKİ konutları ve Eğitim Araştırma Hastanesi yakınlarında kontrol altına alınıyor. Yaraş tarafında başlayan ikinci yangın yerleşim yerlerine ulaşmadan söndürülüyor. Saat 13.00 sıralarında ilk yangın ihbarıyla başlayan tatbikat 6 saatin sonunda saat 18.00 sıralarında yangınların kontrol altına alındığı bilgisiyle sona erecek.
Tatbikat süresince Muğla Valiliği 112 Acil Çağrı Merkezi Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER), Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Yangın Hareket Merkezi ve Yerkesik Orman İşletme Şefliğinde Yangın Yönetim Aracından süreç canlı olarak takip edilecek.