Gümüşlük’e Sirk Geldi
19. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali’nin sahnesinde sirk gösterisi vardı
19. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali’nin sahnesinde, Codarts Circus Arts’ın sergilediği ‘Bir Çekirgenin Rüyası’ adlı sirk gösterisi vardı…
Hollanda’nın Roterdam şehrindeki Codarts Circus Arts’tan gelen sirk sanatçıları, tarihi taş ocağında izleyiciye unutulmaz bir sirk perforanamsı sergiledi. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, Bodrum’da bir ilke daha imza atarak, Hollanda Krallığı’nın Türkiye Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğu’nun destekleriyle Türkiye’ye davet ettiği Codarts Circus Arts’ı Bodrumlu izleyici ile buluşturdu.
Codarts Circus Arts sanatçıları, Amuda, Hokkabazlık, Çin Polonyalıları, Hula Hoops, Akrobasi ve Dev Çember gibi performanslarla izleyiciyi, Koyunbaba’daki 2 bin 500 yıllık Antik Taş Ocağı’nın muhteşem atmosferinde, sirk dünyasının büyüsüyle tanıştırdı.
Gümüşlük’e sirk geldi!
Rotterdam’daki Codarts University for Arts’tan mezun olan üç müzisyen ve yedi sirk sanatçısı, sirkin görsel sesini ve müziğin sesli hareketini bir saatlik bir performansla Bodrumlu izleyiciye sundu. Birçok farklı sanatsal disiplini izleyici ile buluşturan Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali’nin sahnesinde bu defa sirk dünyasına gönül vermiş çok uluslu bir kadro vardı:
Fenja Barteldres, dev halka olarak bilinen Cyr-wheel konusunda uzmanlaşmış bir Alman sirk sanatçısı. Fenja Barteldres, bir jimnastikçi olarak sirk tutkusunu 2011 yılında keşfetmiş. Dans, tiyatro, müzik ve akrobasinin birleşimi olan sirk, ona jimnastiğin rekabetçi doğasından çok daha fazla çekici gelmiş. Kolektif performansın öne çıktığı ‘Bir Çekirgenin Rüyası’nda yer alan bir diğer sanatçı İtalya’dan Nastasja Jagodic idi. Sanatçı, ayaklarıyla havaya fırlattığı çeşitli materyallerle sergilediği performans izleyiciden alkış aldı. Hollandalı bir akrodansçı ve müzik yaratıcısı olan Ivar van Woenzel, akrobatik hareketlerle Antik Taş Ocağı’ndaki heyecan seviyesini yükseltti. Sirkin bir diğer dikkat çeken gösterisi Alman multidisipliner sirk sanatçısı Daniela Maier’in gösterisi idi. Sanatçı, Hula Hoop ile sergilediği akrobatik performans ve esnekliği ile herkesi kendine hayran bıraktığı Yılan Kadın gösterisi ile alkış aldı. Sirkin bir diğer Alman üyesi Jakob Vöckler ise uzmanlığı olan Çin direğiyle akrobatik bir performans sergiledi.
Müzikler de performansın bir parçasıydı
Sahnedeki bireysel performanslarını, kolektif akrobasi performanslarıyla kaynaştıran sanatçılar, gösteriyi bütünsel bir görsel şölene çevirdi. Codarts Circus Arts’ın gösterisinin bir diğer parçası da müzikleriydi. Performans sırasında canlı olarak çalınan müzikler ise sirkin 3 müzisyen üyesi tarafından sergilendi. Grubun Türk üyesi Güney Güven, Ankaralı bir çellist. 22 yaşında ve “Sirkte Çello Çalmak” üzerine bağımsız bir araştırma yapıyor. Ekibin davul ve perküsyonlarının başında ise Bulgar Branko Valchev vardı; klasik müzik, caz, dünya müziği, tiyatro, sinema ve sirk sanatlarındaki farklı disiplinlerde tecrübe sahibi. Grubun bir diğer çellisti ise İspanyol sanatçı Flavia Escartin idi. Belçika’nın küçük bir şehrinde doğan klasik ve halk müziği eğitimi alan Flavia Escartin, Barselona yakınlarındaki kırsalda büyümüş. Bugünlerde Rotterdam’da yaşıyor ve diğer müzik tarzlarını keşfetmeye devam ediyor, dansçılar ve sirk sanatçıları gibi birçok sanatçıyla çalışıyor. Sanatçı, 2019’da kardeşi Laia Escarteen ile birlikte 16. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali’nin de konuğu olmuş ve bir konser vermişti.