Kültür SanatManşet

Bozkırın Tezenesi Milas’ta Anıldı

Neşet Ertaş, ölümünün 10’ncu yıldönümünde türkülerle anıldı

 

Bozkırın Tezenesi, gönüllerin sanatçısı merhum Neşet Ertaş, ölümünün 10’ncu yıldönümünde Milas’ta, adına yakışır bir etkinlikle anıldı. Türkiye Sakatlar Derneği Milas Temsilciliği öncülüğünde, Milas Belediyesi ve sponsorların katkılarıyla gerçekleşen etkinlikte, usta sanatçının yolunda yürüyen genç yetenek Ali Şahin ise sahne performansıyla Amfi Tiyatrodaki Milaslılara doyumsuz bir türkü ziyafeti çekti.

Amfi Tiyatro dün akşam yine tarihi günlerinden birini yaşadı. Sazı ve sözüyle gönüllere taht kuran, ‘Bozkırın Tezenesi’ olarak yüzlerce türküye hayat veren ve bugün halen dillerden düşmeyen eserlerin sahibi Neşet Ertaş, ölümünün 10’ncu yıldönümünde, adına yakışır bir etkinlikle anıldı.

Türkiye Sakatlar Derneği Milas Temsilciliği öncülüğünde, Milas Belediyesi ve sponsorların katkılarıyla gerçekleşen etkinliğe; Derneğin genel merkez sekreteri ve aynı zamanda CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi olan Yılmaz Demirel, Milas Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ateş, Deva Partisi Muğla İl Başkanı Emrah Çay, CHP Milas İlçe Başkanı Av. Tüze Çetinkaya, Muğla Barosu Milas Temsilcisi Av. Ozan Güngör, Belediye Meclis Üyeleri Cüneyt İlter ve Murat Yazar, DSP Milas İlçe Başkanı Gürsel Doğan, Zafer Partisi Milas İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Murat Öktür, aynı partinin İlçe Kadın Kolları Başkanı Nihal Öktür, Milas Gençlikspor Kulüp Başkanı Ersin Köksal, engelli yurtaşlar ve kalabalık bir Milaslı izleyici topluluğu katıldı.

Programın başlangıcında sinevizyondan usta sanatçının hayatı izlettirildi. Sunucu Hüseyin Doğan’ın programının akışını paylaşmasının ardından Türkiye Sakatlar Derneği Milas Temsilcisi Hüsnü Tevşi, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Tevşi, etkinliğin, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde olmasını; “Merhum büyük usta, gönüllerin sanatçısı Neşet Ertaş’ı böyle bir günde anmayı daha anlamlı bulduk. Bozkırın tezenesi olarak sadece ülkemizde değil Avrupa’nın dört bir tarafından tanınan ve sevilen sanatçının adına yakışır bir program için tüm dernek yönetimi olarak özen gösterdik.

Bu topraklar çok değerli sanatçılar yetiştirdi. Neşet Ertaş da bunlardan biridir. Bu akşam Amfi Tiyatro’yu dolduran Milaslı dostlarımız da bu sözümü doğrularken, bu akşam Milas’ta tam anlamıyla Neşet Ertaş rüzgarı esecek” diyerek tüm katılımcılara hoş geldiniz diyerek teşekkür etti.

“BİZ KİMSENİN VİCDANINA SIĞINACAK İNSANLAR DEĞİLİZ.”

Derneğin Milas Temsilcisi Hüsnü Tevşi’nin ardından konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Genel Sekreteri Yılmaz Demirel ise şunları söyledi:

“Bu akşam aranızda olmaktan son derece mutluyum. Türkiye Sakatlar Derneği Türkiye’nin eski engelli derneklerinden biridir. 1960 yılında kuruldu ve bugün Türkiye genelinde 70 şubesiyle hizmet veren bir sivil toplum örgütüdür.

Bizim amaçlarımızın en önemlisi, engelliliğin artmasını önlemektir. İş kazaları, eğitimsizlik, yetersiz beslenme, terör gibi birçok sebep engelliliği artırmaktadır. Bizim en fazla üzerinde çaba harcadığımız husus, Türk insanının engellilikten uzaklaşması, mutlu ve müreffeh bir şekilde yaşamasını sağlamaktır.

Türkiye Sakatlar Derneği 1963 yılında kamu yararına çalışan bir dernek statüsüne kavuştu. Engelli haklarının kazanılması noktasında hak temelinde çalışan bir örgütüz. Üyelerimizle ilişkilerimiz öncelikle bilinçlendirilmesi, yasal haklarını almasına dayanıyor. Engelli bir birey de olsa onuruyla, dürüstçe yaşamını kazanmasından geçiyor. Biz kimsenin vicdanına sığınacak insanlar değiliz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti Anayasası’nda kendisini tarif ederken; demokratik, sosyal bir hukuk devleti olduğunu söyler ama biz bu devletimizin sosyal yönünü göremiyoruz.

Son zamanlar belki dikkatinizi çekmiştir, SMA hastası çocukların anneleri, babaları her yer ve her köşe başında etkinlik yaparak para topluyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ayıbıdır bu… Yapamazsınız! 156 lira sosyal yardım yapılıyor diye övünen bu ülke SMA’lı çocuklarına sahip çıkamıyor. Her bir çocuğun tedavisi 2,5 milyon dolar ama 13 tane uçağa biniyoruz biz… İstediğimiz ülkeye gidiyoruz ancak çocuklarımıza sahip çıkamıyoruz. Bizim anladığımız sosyal devlet olgusu bu değildir. Türkiye Cumhuriyeti büyük ve güçlü bir devlettir. İnsanını, bir başkasının vicdanına mahkum edemez. İşte Türkiye Sakatlar Derneği’nin misyonu budur. Engelli de olsa onurlu bir şekilde hayatını kazanmasından geçer.

Birçok insan da derneğimizin ismine takılıyor. Neden engelli değil de sakatlar derneği diyorsunuz diye… Biz derneği kurmak için yola çıktığımızda o günkü yasa, bize bu isimle kamu yararına kurulabilirsin diyordu. Engelli kavramı sonradan gelişen bir kavramdır. İsimlere takılmayın; engelli, özürlü, sakat… Bizim sorunumuzu kim çözüyorsa biz onun yanındayız.

Bu akşam burada bizleri yalnız bırakmadığınız için tüm konuklarımıza teşekkür ediyor, engelli yurttaşlara bugüne kadar gösterdiğiniz hassasiyeti, duyarlılığı daha fazla göstermeniz dileğiyle…”

Yapılan konuşmaların ardından anma etkinliği; Fevzi Yılmaz davul-zurna ekibi sahne aldı. Hem yöresel türküleri seslendirdiler, hem de büyük usta Neşet Ertaş’ın eserlerinden örnekler verdiler.

Davul-zurna ekibine teşekkür plaketinin verilmesinin ardından Milas Yörük baları Kültür Derneği Halk Oyunları Ekibi sahne aldı. Halk oyunları gösterisinin ardından dernek başkanı Erkan Turgut’a katkılarından dolayı teşekkür plaketi verilirken, bu kez sahneye Selçuk Girgin Davul-Zurna ekibi çıktı. Birbirinden güzel eseri başarıyla seslendiren ekibe de teşekkür plaketi dernek yöneticileri tarafından takdim edildi.

Etkinliğin düzenlenmesine en büyük katkıyı veren Milas Belediyesi’ne teşekkür plaketini, Dernek Genel Sekreteri Yılmaz Demirel, Başkan Muhammet Tokat’ın ilçe dışında olması nedeniyle Başkan Yardımcısı Mehmet Ateşe takdim etti. Demirel ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun hediyesini de Başkan Yardımcısına takdim etti. Başkan Yardımcısı teşekkürle birlikte hediyeyi etkinlikteki bir engelli yurttaşa, Başkan Muhammet Tokat adına verdi.

ALİ ŞAHİN PERFORMANSIYLA KIRŞEHİR’İ VE NEŞET ERTAŞ’I MİLAS’A TAŞIDI…

Programın son bölümünde sazıyla, sözüyle Neşet Ertaş’ın yolunda yürüyen genç ürk Halk Müziği Sanatçısı Ali Şahin sahne aldı. Yaklaşık 2 saat sahnede kalan Ali Şahin, Neşet Ertaş’ın bilinen tüm türkülerini seslendirirken, Amfi Tiyatrodaki Milaslılar da bütün türkülere eşlik ettiler.

Merhum sanatçı Ertaş’ın hareketli türküleri seslendirilirken bazı izleyiciler kendileri sahneye atarak oynadı. Programın sonunda Dernek Genel Sekreteri Yılmaz Demirel, sanatçı Ali Şahin’e plaketi takdim ederken, sanatçı Ali Şahin, izleyicilerden gelen hatıra fotoğrafı çektirme isteğini geri çevirmedi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu