Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Nilüfer Belediyesi ev sahipliğinde Bursa’da düzenlenen Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı 3. Belediyeler Buluşmasına katıldı.
Yerel Yönetimlerde Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı-Belediyeler Buluşması’nın üçüncüsü “İklim Krizi Etkisinde Tarım, Gıda ve Sağlık” başlığı altında Bursa Nilüfer Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşti. Belediyeler Buluşmasında, deneyim ve iklim eylem planları hakkında bilgilendirme yapan başkanların ortak mesajı, iklim için hemen harekete geçilmesi oldu.
Açılış konuşmasını Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in yaptığı, konusunda uzman birçok ismin sunum yaptığı, birçoğunun da katılımcı olduğu Belediyeler Buluşmasına CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun, Ali Öztunç, Ahmet Akın ve Prof. Dr Lale Karabıyık, CHP Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Orhan Sarıbal, Erkan Aydın, Yüksel Özkan, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz, Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Suat Yalnızoğlu, CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan ile CHP ve İYİ Parti Bursa il yönetimleri, akademisyenler ve çevre gönüllüsü vatandaşlar katıldı.
Belediye Başkanları Oturumunda, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras krizin etkilerinde enerji üretiminin de büyük katkısı olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Muğla’da şu anda üç tane termik santral var. Bu santraller sadece karbon salmıyor atmosfere aynı zamanda su kaynaklarımızı yok ediyor. Üç termik santral, Muğla’nın bir yıllık suyunu soğutmada kullanıyor sadece. Ve biz, o sudan mahrum kalıyoruz.”
Dijitalleşme ile karbon önlemi
Dijitalleşmeye de vurgun yapan Başkan Aras, “Akıllı şehirlerde dijitalleşme çok önemli yer tutuyor. Dijitalleşme, enerji verimliliğinde karbon emisyonunun azaltılmasıyla ilgili çok önemli bir gelişme. Bizler bir cep telefonundan vatandaşımıza belediyeye ulaşma imkânını eğer çok iyi bir şekilde, verimli bir şekilde sağlayabilirsek kişi Yalıkavak’tan ya da Torba’dan Bodrum’a gelmeyecek. Böylelikle bir kere kent içi hareketliliği azaltmış oluyoruz. Şu anda belediyemizde bu konuyla ilgili çalışmalar sürdürüyor ve uyguluyoruz. Diğer husus imar; belediye olarak akıllı imar, akıllı ruhsat, e-ruhsat, e-iskân uygulamalarıyla projelerin sayısal olarak gelip gitmesini sağlayabiliyorsanız bu çok büyük bir katkı.” dedi.
Atık Su Arıtma Tesislerinin Önemi
Atık su arıtma tesislerinin iklim krizindeki önemine de dikkat çeken Başkan Aras, “Orada gri su var. Yani membran teknolojisiyle ileri biyolojik arıtmaya tabii tutuluyor. Sonra o su, halı yıkama fabrikalarında, araba yıkama tesislerinde ve peyzaj sulamalarında kullanılıyor. Ne kadar önemli olduğunu görüyoruz.” dedi.
Belediye Başkanları Oturumunun ardından birçok akademisyenin katıldığı oturumlarla devam eden “Yerel Yönetimlerde Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı-Belediyeler Buluşması” Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in kapanış konuşmasının ardından çekilen hatıra fotoğrafıyla sona erdi.
Karşıyaka Belediyesi’nin iklim değişikliğini ve dünyanın geleceğini tehdit eden bu krize karşı yerel yönetimler düzeyinde yapılması gerekenleri konuşmak, konuya ilişkin bir yol haritası belirlemek amacıyla öncülük ettiği buluşmaların ilki Karşıyaka Belediyesi, ikincisinde ise Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşmişti.
Belediyeler Buluşmasının dördüncüsü ise kasım ayında Bodrum Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşecek.