ÇevreManşet

Başkan Aras Canlı Yayında Anlattı

2-4 Aralık Günü Bodrum'da, Belediyeler Buluşması Gerçekleştirilecek

 

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, İstanbul’da yaptığı bir dizi ziyaret sonrası Halk TV ekranlarında canlı yayına konuk oldu.

17 Kasım Perşembe günü öğlen saatinde yayınlanan programda Başkan Aras, 2-4 Aralık tarihlerinde Bodrum’da gerçekleştirilecek olan “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı 4. Belediyeler Buluşması” hakkında görüşlerini paylaştı.

Başkan Aras şunları söyledi:

“Bodrum değişken bir nüfusa sahip, biliyorsunuz ki salgından sonra ciddi bir göç aldık. Kentsel ve altyapı sorunlarımız var. Tabii bunlarla başa çıkmak ve ilgilenmek kolay iş değil ama biz Bodrum’da yaşadığımız için çok mutluyuz. Bu birkaç sorunumuzu da hallettiğimiz zaman Bodrum’da yaşamak da, çalışmak da, tatil yapmak da çok daha keyifli olacak.”

Bu çalışmalardan birinin de çevre, doğa ile ilgili olduğunu ifade eden yayın sunucusunun Bodrum’da iklim değişikliği zirvesine neden ihtiyaç duyulduğu sorusuna ise Başkan Ahmet Aras, şöyle cevap verdi:

“Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatını biliyorsunuz. Artık ciddi bir iklim kriziyle karşı karşıyayız. Bu iklim krizinin sonuçları da doğal afetler, gıda krizi, su krizi, kitlesel göçler gibi insan hayatını etkileyen çok önemli ve çok tehlikeli sonuçları var. O yüzden biz; Bodrum Belediyesi, Kadıköy Belediyesi, Şişli Belediyesi, Nilüfer Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi ve Seyhan Belediyesi olarak, 7 CHP’li belediye olarak burada bir inisiyatif kurduk. Her belediye kendi alanında çalışmalar yapıyor ve sonra bu çalışmaları yaptığımız zirvelerde paylaşıyoruz ve sonuç manifestosu çıkartarak adımlarımızı atıyoruz.

4’üncüsünü yapacağımız zirve 2-3 Aralık’ta Bodrum’da olacak. İklim değişikliği, enerji verimliliği ile ilgili çok önemli uzmanlarımız geliyor ve bize bir yol haritası çiziyorlar. Bildiğiniz üzere Bodrum, uluslararası anlamda da çok tanınmış, bilindik bir yer. Aynı zamanda ben Avrupa Birliği nezdinde iklim değişikliği, yeşil mutabakat ile eşgüdümlü çalışmalar yapıyorum. Mesela Avrupa Birliği’nin iklim değişikliği adaptasyon uygulamasına dahil oldum ve 100 kent arasına girdik. Bunları bütün belediyelerin yapması lazım. Biz geçen sene yangınlarla yaşadık. Hava Bodrum’da hiç olmadığı kadar sıcak ve kuruydu. Çünkü bunlar iklim değişikliğinin sonuçları. Biz o dönemde 10 bin hektara yakın alan kaybettik. Daha önce bu kadar büyük bir yangın olmamıştı. Ayrıca bu sıcaklıklarla beraber artan buharlaşma sellere sebep oluyor. Şu an da iklim değişikliği çok önemli bir tehdit oluşturuyor.”

“Yeşil adımlar at, ölmesin hayat!” başlıkları ile Bodrum’da sürdürülebilir enerji ve iklim çalışmaları yapıldığını ifade ederek programda “Yeşil Adımlar” hakkında bilgiler veren Başkan Aras, “İklim değişikliğinin en büyük sebebi atmosfere kontrolsüz şekilde karbon salınımıdır. Sanayileşmeden sonra en büyük tehdit. Karbon salınımını azaltmak için kentsel hareketliliği azaltmak, yerinde üretim yerinde tüketim, tarım ile ilgileniyoruz. Elektrikli araçlar çalışmasının daha çok kullanımını elde etmeye çalışıyoruz. Mesela termik santraller bizim için çok önemli bir tehdit. Aynı zamanda maden sahası açarak zeytinliklerimizi, ormanlarımızı yok ediyoruz. Karbon salınımı ve su kullanımı için büyük tehdit. Bodrum Belediyesi İklim Değişikliği Sıfır Atık Müdürlüğü’nü kurduk. Mısır’da yapılan Birleşmiş Milletlerin iklim değişikliği zirvesine zoom ile katıldım. Bu iklim krizi dünyanın gündeminde ve gıdayı, yaşamı, suyu tehdit ediyor ama gereken adımları atmıyoruz” dedi.

Başkan Aras bu sene Bodrum’da 23 yangın olduğunu, geçen seneden sonra aldıkları önlemler ile yangınlara müdahale ettiklerini ifade etti.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu