Bodrum’daki arıtma tesisi bulunan sitelerin yöneticileri, çevre danışman şirketlerine ödenecek ücretlerin 2023 yılında bakanlık tarafından yüzde 400 arttırıldığını ifade ederek zammın gözden geçirilmesini ve yeniden güncellenmesini istedi.
Site yöneticileri, Belediye Meydanı’nda bir açıklama yaptı. Yöneticiler adına konuşan Denizatı Sitesi Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yaşlı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının çevre danışman şirketlerine ödenecek ücretleri 2023 yılında yüzde 400 arttırdığını savunarak şunları dile getirdi;
“TÜİK tarafından açıklanan enflasyon yüzde 84 iken danışmanlık ücretlerinin yüzde 400 arttırılması, kendi sitemde bin 180 TL öderken 4 bin 42 TL’ye çıkmıştır. Bu parayı biz her ay ödemek durumundayız. Bakanlığın gönderdiği laborantların numune alma ücretleri de 6 bin TL’ye çıkmıştır. Biz, denizi ve çevreyi kirletmemek adına bu arıtmaların bakım, onarım, elektrik ve kimyasal masrafları 75 bin ile 300 bin TL arasındadır. Bu site sakinlerinin yüzde 80’i emekli. Artan bu ekonomik sıkıntılar nedeniyle bu yüzde 400’lük çevre danışma ücretleri site sakinlerine büyük bir ekonomik sıkıntıya neden olacaktır. Bu rakamı daha önce serbest piyasa şartlarında danışman şirketlerle pazarlık yaparak belirliyorduk. Şimdi bakanlık şöyle bir madde yazmış; ‘Firmalar çevre yönetimi hizmeti için Bakanlığın belirlediği asgari fiyat tarifesi altında bir fiyat uygulayamaz ancak bu fiyat tarifesi üzerinde bir fiyat tarifesi uygulayabilir.’ Biz de bu madde gereğince kesinlikle pazarlık yapamıyoruz.”
Çevre Bakanlığı’nın gönderdiği laborantların ücretleri ile ilgili de açıklama yapan Hüseyin Yaşlı, “Bu gelen firmalar sadece bir yerden değil birçok yerden geliyor. Geldiği yere göre kilometre başı para alıyor. Bizden ve diğer sitelerden de alıyor. Burada bir haksız kazanç sağlanıyor. Bakanlık Yönetmeliğinin ilgili maddesince ‘Denetim kapsamında alınan numunelerin aynı gün içerisinde gidilen tesislere ait, ulaşım bedeli gidilen tesis sayısına bölünerek ilgili tesislere yansıtılacak hükmüne amir.’ deniyor ama bu rakamı kimse bölmüyor. Her site harcırah parasını ayrı veriyor.” dedi.
Arıtmadaki çökeltileri çektirmek için vidanjör parası verdiklerini söyleyen Yaşlı, “Vidanjör ücretleri yüzde 400 arttı. 3 bin TL’lik vidanjör ücretleri 6 bin TL oldu. Aidatları zor ödeyen dar gelirli site sakinleri, bu danışmanlık ücretleri büyük bir sorun yaşatmaktadır. Bakanlıktan istirhamımız bu tespit ettikleri bu danışmanlık ücretlerini bir kere daha gözden geçirerek güncelleme yapmalarını talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Kaynak: kenttv.net