Gümüşlük’te Geleceğin Piyanistleri Yetişiyor
Konser Sonunda Sertifikalarını aldılar
Bosfor Turizm ana sponsorluğunda ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen 20. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali bünyesinde gerçekleştirilen Gümüşlük Festival Akademisi, yeni mezunlar vermeye devam ediyor. Genç piyanistler verdikleri konserin ardından sertifikalarını törenle aldı…
Eğitim sponsorluğunu Sistem A.Ş.’nin üstlendiği Gümüşlük Festival Akademisi (GFA) kapsamında, 9 Ağustos’ta başlayan 2. piyano masterclassı, Belçikalı piyanist Eliane Reyes ve Devlet Sanatçısı Gülsin Onay eğitmenliğinde tamamlandı. Eğitim programını bitiren genç piyanistler, festival merkezinde yer alan Toprak Ev’de bir de konser verdi. Bir hafta boyunca virtüözlük seviyesindeki eğitmenlerinden, dersler alan öğrenciler becerilerini sergiledikten sonra, sertifikalarını aldı.
Konser öncesinde duygularını ifade eden festivalin sanat danışmanı, Piyanist Gülsin Onay, “Bu akşam ‘Toprak Ev’imiz
genç parmaklardan kalbimize ulaşacak seslerle şenlenecek” diyerek, Belçikalı meslektaşı Éliane Reyes’le birlikte verdikleri masterclass derslerine katılan öğrencilerin performanslarını görmeyi, heyecanla beklediklerini ifade etti.
Genç piyanistler alkışları hak etti
Ustalık sınıfına katılan yaşları 10 ile 18 arasında değişen 11 genç piyanist, eğitmenlerinin ve izleyenlerin karşısında gözleri dolduran bir konser performansıyla alkışları hak etti. Farklı eğitim kurumlarından gelen ya da özel eğitim almış genç piyanistler, Toprak Ev’de sergiledikleri konserde J.S. Bach, L.v. Beethoven, F. Chopin, C. Debussy, U.C. Erkin, J. Field, M. Moszkowski, D. Shostakovich ve A.A. Saygun gibi bestecilerin eserlerini seslendirdi. Konserin geliri, önceki masterclass konserlerinde olduğu gibi bir sonraki yılın öğrenci burs fonuna aktarıldı.
Seslendirilen eserler
Konserde ilk olarak sahnede, Bursa Elena Çekiç Piyano Akademisi öğrencisi, 10 yaşındaki Ali Keskin yerini alarak C. Debussy’den, “Arabesque No.1 in E Major” adlı eseri seslendirdi. Daha sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı/Yarı Zamanlı Piyano öğrencisi, 11 yaşındaki Rüzgar Deniz Bilen, önce C. Debussy’den, “Childrens Corner The Little Shepherd” ardından da, U.C. Erkin’den, “Duyuşlar, No 1, Oyun” adlı eserleri seslendirdi. Genç piyanistlerin konserinde sırayla şu eserler çalındı: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Müzik ve Bale Ortaokulu’ndan 12 yaşındaki Yağmur Altaş, F. Chopin’den, “Grande Valse Briliante”; 12 yaşındaki Rüzgar Deniz Güven, L.v. Beethoven’dan, “Sonata No. 1 in F minor Op. 2 No.1, 1st mvt.”; Bilkent Müzik Hazırlık İlk ve Ortaokulu’ndan, 12 yaşındaki Ece Saraç, John Field’tan, “Nocturne No.9 in E Major /Andantino” ve M. Moszkowski’den, “Etude Op. 72 No.2 in G minor; Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı’ndan 13 yaşındaki Ali Toprak Kıran, J.S. Bach’tan, “Sinfonia 8 BWV 794” ve D. Shostakovich’ten, “Lyric Waltz”; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı öğrencisi, 13 yaşındaki Aylin Topuz, U.C. Erkin’den, “Duyuşlar; No.5, Oyun”; 16 yaşındaki Deniz Tekince, F. Chopin, “Nocturne in F minor Op. 55 No.1”; 17 yaşındaki Deniz Otan, F. Chopin’den, “Op.10 No.12 “Revolutionary Etude” Emprovizasyon; 18 yaşındaki Levent Şencan, L.v. Beethoven’dan, “Sonata Op.14 No.2 –Allegro”; 14 yaşındaki Adil Kerem Ünal, F. Chopin’den, “Etude Op.25 No.5” ve A.A. Saygun’dan, “Sonatine Op.15”.
Gecenin sürpriz konuğu Salih Can Gevrek
Konserin sonunda bir de sürpriz konuk vardı. Festival kapsamında düzenlenen A.A. Saygun Piyano Yarışması 2015 yılı birincisi Salih Can Gevrek, festivalin sanat danışmanı Gülsin Onay tarafından sahneye davet edildi. Gevrek, piyanonun başında Rachmaninov’dan iki farklı eser seslendirdi. Daha sonra masterclass öğrencilerine sertifikaları eğitmenleri Eliane Reyes ve Gülsin Onay verdi.
Gümüşlük genç müzisyenlerin değişmez adresi oldu
Genç müzisyenlerin okulu haline gelen Gümüşlük, bugüne kadar 2 bin civarında öğrencinin yetişmesine katkı sağladı. Günümüzde dünyaca meşhur konser salonlarında, önemli orkestra ve şeflerle konserler veren müzisyenlerimizin yolu mutlaka Gümüşlük’ten geçti. 2006 yılında Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali bünyesinde eğitim projesi olarak hayata geçirilen Gümüşlük Festival Akademisi, birçok disiplinde ustalık sınıfları düzenleyerek, genç yeteneklerin kariyer merdivenlerinde bir adım oldu. GFA masterclass programı çerçevesinde gelir durumuna göre birçok öğrenciye burs verildi ya da burs veren hayırsever şahıs ya da kurumlarla ihtiyaç sahibi yetenekler buluşturuldu. Şu an halen 10 genç yetenek, GFA’nın destek ve girişimleriyle yurtdışında okumaya devam ediyor.