EğitimKültür SanatManşet

Deniz Müzesi Eğitim Öğretim Yılını Tamamladı

 

Bodrum Belediyesi Kültür A.Ş. bünyesinde faaliyetlerine devam eden Bodrum Deniz Müzesi, 2023 Güz-2024 Bahar Programlarını tamamladı. 2011 yılından beri Bodrum Belediyesine bağlı, ülkemizin ilk ve tek “özel” denizcilik müzesi olan Bodrum Deniz Müzesi, sosyal belediyecilik anlayışının önemli bir hizmet alanı olan kültür alanında topluma fayda sağlamaya devam ederek 2023 Güz-2024 Bahar karnesini açıkladı.

Her yaştan bireye yönelik rehberli müze gezileri; çocuk, genç ve yetişkin atölyeleri, ücretsiz resim atölyesi, denizcilik buluşmaları, Halikarnas Balıkçısı Anma Programları, 8 Ay 8 Kitap Halikarnas Balıkçısı Okuma Günleri, okul ve öğretmen iş birliğinde gerçekleşen etkinlik tasarımı ve 5. Çocuk Resim Yarışması olarak etkinlik ve programlarını duyuran müze yönetimi birbirinden farklı etkinliklerde 3941 çocuk ve gençle buluşmuş oldu.

Rehberli Müze Gezileri

Geleneksel tekne modellerini, süngerciliği, Halikarnas Balıkçısı Özel Koleksiyonu’nu, Hasan Güleşçi Deniz Kabukları Koleksiyonu’nu ve denize, denizciliğe ait birçok eseri, objeyi, belgeyi barındıran Bodrum Deniz Müzesi, müze uzmanlarının rehberliği eşliğinde Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde gezildi. 10 kişi ve üzeri gruplar için geçerli olan ücretsiz rehberlik hizmeti, okul gruplarının tamamını kapsadı. Rezervasyonlu olarak 4 yaş grubundan her yaşa ve kademeye uygun rehberli müze gezileri ile öğrenciler müzeyi tanıdı. Öğretmenlerin gezi öncesi ön hazırlık yapması ve öğrencilerin gezi sonrası, sınıf içi etkinliklerle desteklenmek üzere çalışma kâğıdı hazırlamalarına müze uzmanları tarafından destek sağlandı.

Etkinlik Tasarımı başlığı altında okulların ve kurumların iş birliğinde müze ile ortak eğitim programları ve etkinlikler oluşturuldu. Öğretmenlerin etkinliklerine destek sağlanarak müzede derslerini etkin bir şekilde yapmalarına olanak sağlandı. Bazı okul grupları, yaratıcı drama atölyelerini müze koleksiyonlarına uyarlayarak gerçekleştirdi.

Her Yaştan Bireye Müze Atölyesi

Önceki yıllarda çocuk ve gençlere yönelik gerçekleştirilen müze atölyeleri, bu yıl yetişkinleri de kapsadı. Yepyeni atölye içerikleriyle alanında uzman eğitmenlerin eşliğinde gerçekleşen atölyeler, müze tarafından 7-11 yaş, 12-18 yaş ve 18 yaş ve üstü bireylere yönelik olarak planlanmıştı. Müzede Oyunlar, Origami Öğreniyorum, Müzede Drama, Süngerler: Bir Fizik Atölyesi ve Teknelerle Matematik gibi 7 yaşından 18 yaşına kadar tüm çocuk ve gençleri kapsayan 10 farklı atölye içeriği müzenin açıklamış olduğu atölye tarihlerinde gerçekleşti. Origami atölyesinde atık kâğıtlar hayal gücü ile birleşti. Rengârenk kâğıtlarla katlama tekniklerini öğrenen çocuk ve gençler birbirinden farklı tasarımlar oluşturdu. Bireysel olarak oluşturulan küplerden daha büyük boyutta küpler iş birliği ile ortaya çıkarıldı. Sömestr tatilinde gerçekleşen Müzede Oyunlar atölyesinde müzeye saklanan harfler bulundu, soruların cevaplarını bulan öğrenciler gizli şifreyi ortaya çıkardı. Süngerler: Bir Fizik Atölyesi ilgi gören atölyeler arasında yer aldı. Deniz süngerleri ve endüstriyel süngerler su savaşına girdi. Matematik, fizik ve biyoloji bu atölyede birleşti. Ayrıca Milta Bodrum Marina Yönetimi ve Büyükçekmece Yelken Kulübü iş birliği ile ek atölyeler gerçekleştirildi. Eğitmen Yelda Şişman’ın eşlik ettiği atölyelerde öğrenciler, dolu dolu bir sömestr tatilinin tadını çıkardılar. Allkaria.com yönetimi tarafından desteklenen atölyeler öncesinde ısınma oyunları oynandı. Her atölye öncesinde veya sonrasında müze uzmanları ile birlikte ücretsiz müze gezisi gerçekleştirildi.

Denizcilik Buluşmaları

Bodrum Deniz Müzesi, denizcilik kültürü ve tarihi üzerine müzecilik faaliyetleri yürüten bir müze olarak sadece eserlerin sunulması değil, kültürün, teknik bilginin, deneyimin kaybolmaması ve geniş kitleler arasında paylaşılarak yayılmasını sağlanmak amacıyla 2019 yılından beri hem müzede hem de çevrimiçi olarak ilgilileriyle buluşmaya devam ediyor. Denizcilik, denizcilik tarihi ve kültürüyle ilgili mesleklerinde uzmanlaşmış kişiler ve bu alanda söz sahibi araştırmacılarla birbirinden farklı etkileşimli sunum, seminer ve söyleşiler müzede gerçekleştiriliyor. Denizcilik Buluşmaları kapsamında Çankırı Karatekin Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Temel Sanat Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Gürbüz BEYDİZ, müzede “Su ve Deniz Mitolojisi” isimli konferansını sundu. Ardından Su ve Deniz Mitolojisi isimli kitabını katılımcılara imzaladı.

Koleksiyoner, denizci, dalgıç, iş adamı Jeff Hakko da Bodrum Deniz Müzesinde ağırlandı. Etkinlikte keyifli bir söyleşiye şahit olundu. İstanbul Deniz Müzesinde bulunan ve dünyanın en büyük tarihi dalgıç malzemeleri koleksiyonları arasında sayılan “Jeff Hakko Tarihi Dalgıç Malzemeleri Koleksiyonu” kitabını ise söyleşi sonunda imzaladı. Söyleşiye katılanlar arasında Bodrum Belediyesi meclis üyeleri, sualtı arkeologları, öğrenciler ve koleksiyonerler yer aldı.
Jeff Hakko, söyleşisinde, koleksiyonuyla ilgili ilginç anılardan, dalış maceralarından, sualtı arkeolojisi ve süngercilikten bahsetti, ayrıca, gelen soruları yanıtladı.

“Eğitim ve Araştırma İçin Müzeler”

18 Mayıs Müzeler Günü Bodrum Deniz Müzesinde hem etkinliklerle hem de ziyaretçilerle kutlandı. Müzebilimci-Küratör Canan Cürgen Gültaş, Deniz Ülkesi sergisinin Bodrum Deniz Müzesi koleksiyonuyla nasıl ilişkilendiğini, müzenin mekân ve belleğinde sanatın izinin etkilerine değindiği “Deniz Ülkesi: Müzenin Sürekliliğinde Sanatın İzi” söyleşisinde müzecilik deneyimlerini paylaşarak soruları cevapladı. Söyleşinin ardından sergi küratörleri Canan Cürgen Gültaş, Elvan Erdin ve Züleyha Altıntaş ve sergi sanatçıları ile birlikte Deniz Ülkesi sergi gezisi yoğun bir ilgi ile gerçekleşti. Son olarak Müze Danışma Kurulu üyesi ve Hasan Güleşçi Deniz Kabukları Koleksiyonu resmi temsilcisi Volkan Acar, yetişkinlere yönelik gerçekleşen Koleksiyonculuk atölyesinde, koleksiyonculuk ile ilgili bilgi ve deneyimini katılımcılar ile paylaştı. Tüm etkinliklere katılım ücretsiz olup müze bugüne özel uzun saatler ile 09.00-19.00 arasında ücretsiz ziyaret edildi.

Balıkçı 50. Ölüm Yıldönümünde Anıldı

Bodrum’la özdeşleşmiş, pek çok farklı disiplinde engin bilgiye sahip kişi olarak kabul edilen Cevat Şakir Kabaağaçlı, nam-ı diğer Halikarnas Balıkçısı, 50. ölüm yıldönümünde 13-14 ve 15 Ekim tarihlerinde bir dizi etkinlikle anıldı. Anma programı, 13 Ekim Cuma günü saat 10.00’da Halikarnas Balıkçısı’nın anıt mezarının bulunduğu Gönültepe’de, Bodrum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından organize edilen anma töreniyle başladı. Aynı gün saat 11.00’de Bodrum Deniz Müzesinde çocuk atölyesi ile devam etti. Halikarnas Balıkçısı’nın çizim tekniklerinden biri olan mumlanmış kâğıt üzerine mürekkep kazıma tekniğinin tanındığı çocuk atölyesine 7-11/12-18 yaş aralığındaki çocuk ve gençler katılım gösterdi. Okulların ilgi gösterdiği Mumlu Çini Kazıma Tekniği Atölyesi’nde, Balıkçı’nın bu teknikle çalıştığı resimlemelerinden seçilen eserler, müze uzmanı eşliğinde tanıtıldı, yorumlandı ve kâğıtlara uygulandı.

Halikarnas Balıkçısı’nın botanik bilgisiyle kente kattıkları üzerinden kentteki mirasının izi 13 Ekim Cuma günü saat 14.00’te ve 14 Ekim Cumartesi günü saat 10.00’da eğitimci Hatice Orman rehberliğinde yeniden keşfedildi. Gezide Halikarnas Balıkçısı’nın diktiği, günümüzde hala yaşayan ağaçlar görüldü, Bodrum’a getirdiği ve ektiği diğer bitkiler görüp tanındı. Her yaştan bireyin katıldığı kent turunda öğrenciler de tura ilgi gösterenler arasındaydı.

Yapımcılığını ve yönetmenliğini Özgür Kıyat’ın üstlendiği, Halikarnas Balıkçısı’nın 50. ölüm yıldönümü anısına hazırlanan 13 Ekim Cuma günü saat 18.00’de Bodrum Deniz Müzesinde gerçekleşen “Merhaba Merakkis” belgeselinin ikinci gösterimi ve 14 Ekim Cumartesi günü saat 16.00’da Dr. Cengiz Çevik tarafından “Taşlaşmış Kurular Arasında Bir Balıkçı” sunumuna da müze yönetimi tarafında okullar davet edildi. Anma etkinliklerinde birçok genç Halikarnas Balıkçısı’nı daha yakından tanımış oldu.

Müze Yayınları Çocuk Edebiyatına Adımını Attı

Bodrum Deniz Müzesi Yayınları’nın beşinci yayını ve yayınevinin ilk çocuk kitabı olarak okuyucuyla buluşan “Halikarnas Balıkçısı ile Yolculuklar, Büyülü Pusula” kitabının tanıtımı ve imza günü 15 Ekim 2023 Pazar günü saat 16.00’da OASİS Alışveriş ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Türk fantastik çocuk edebiyatına birçok eser kazandırmış, çeşitli ödüller almış kitabın yazarı Ömer Ünal ile imza etkinliğinde OASİS’te buluşuldu. İmza gününe birçok okul yönetimi, öğrenci ve veliler katılım gösterdi.

Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İle Bodrum Deniz Müzesi Projede Buluştu

Bodrum Deniz Müzesi yayınlarının ilk çocuk kitabı olan “Halikarnas Balıkçısı İle Yolculuklar, Büyülü Pusula”, Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile Bodrum ilçesindeki öğrenciler ile buluşu. Muğla Valiliği himayesinde Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğünün koordinesinde Bodrum ilçesindeki tüm okullarla yürütülen “Bir Kitap Bir İnsan” projesi kapsamında Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bodrum Deniz Müzesi iş birliği ile Ömer Ünal ile kitap söyleşisi ve imza etkinliği gerçekleştirildi.

Bodrum Deniz Müzesi Yayınları’nın 6. yayını olan “Halikarnas Balıkçısı ile Yolculuklar, Büyülü Pusula” kitabı, Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Eser İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nda incelenmiş, temel eğitim kademelerindeki öğrencilerin okuması için uygun görülerek Kaymakamlık olurunu almıştı. Bodrum Ticaret Odası’nın destek ve sponsorluklarıyla öğrencilere ücretsiz ulaştırıldı. Ömer Ünal’ın söyleşisinin ardından öğrenciler yazara sorularını sordular. 287 öğrenci, yazara kitabını imzalatmanın heyecanını yaşadı. Yazarla fotoğraf çektirerek anılarını ölümsüzleştirdi.

Ayla Algan ve Ekibi Çocuk ve Gençlerle Müzedeydi

4 Ocak 2024 tarihinde aramızdan ayrılan Türk tiyatro sanatçısı, sinema oyuncusu ve şarkıcısı Ayla Algan ve ekibi 28 Ağustos’ta imza günü ve yaratıcı drama atölyesi ile müzede buluşmuştu. Ayla Algan ve İDSA Eğitmeni Mete Akoğuz ve eşliğinde Müzede Yaratıcı Drama atölyesine katılan çocuklar keyifle vakit geçirirken imza gününe katılanlar, usta tiyatrocu Ayla Algan ile sohbet ederek kitaplarını imzalatma şansını yakalamıştı.

23 Nisan Şenliğinde Bez Çantalar Renklendi

Bodrum Belediyesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği iş birliğinde gerçekleştirilen 26. Çocuk Şenliğinde Bodrum Deniz Müzesi çok sevilen Müze Çantada atölyesi ile şenlikte yerini aldı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel hazırlanan etkinlikte yerini alan müze, 200 öğrenciye dokundu. Katılımın ücretsiz olduğu, çocukların tekstil kalemleri ile dilediği gibi çantalarını renklendirdiği atölyeye ilgi yoğundu. Etkinlik sonunda çantaları ile atölye alanından ayrılan çocukların yüzlerindeki gülümseme sosyal belediyecilik anlayışının önemine bir kez daha vurgu yapmış oldu.

Müzede Resim Atölyeleri Gerçekleşti

17 Şubat 2024 Cumartesi günü ücretsiz katılım ile resmi seven ve yetenekli olan öğrencilere yönelik resim atölyeleri başlamıştı. Ressam Sina Mirel ile ücretsiz olarak gerçekleştirilen atölyeler, düzenli olarak her cumartesi saat 10.30’da Bodrum Deniz Müzesinde gerçekleştirildi.  43 öğrencinin üç ay boyunca katılım gösterdiği atölyelerde resim sanatının teknik ve pratik yönleri öğrenildi, bireysel ve grup çalışmaları ile öğrencilerin teknik gelişimlerine katkı sağlandı. Her hafta farklı bir çalışma ve konu üzerinden ilerleme sağlanarak öğrenciler için bilinçlendirme sohbetleri de gerçekleştirildi.

8 Ay 8 Kitap Halikarnas Balıkçısı Okuma Günleri

Çağdaş müzenin bir parçası haline gelen ve yaygın eğitim kurumları olarak kabul gören müzelerin öneminde “8 Ay 8 Kitap Halikarnas Balıkçısı Okuma Günleri” projesi 2017 yılından beri devam ediyor. Bu yıl da Müze Eğitim Birimi koordinasyonunda devam eden projede, öğrencilere etkili bir müze deneyimi yaşatarak okumayı, araştırmayı sevdirmek, Halikarnas Balıkçısı’nı ve eserlerini tanıtmak hedeflenmişti. Halikarnas Balıkçısı’nın eserleri arasından seçilen sekiz kitabın tanıtımı, Ekim-Mayıs ayları arasında her biri farklı bir araştırmacı/yazar/uzman tarafından aktarılmak üzere müzede sunum şeklinde gerçekleşti.  Her bir program, müze uzmanı eşliğinde müze gezisi ile tamamlandı. Okul yönetimlerinin ya da ilgili birimin kararına göre, konuyla ilgilenen farklı sınıflardan seçilecek öğrencilerle oluşturulan bir okuma grubu veya belirlenen sınıf ile programa katılım sağlandı. 220 öğrenci, Halikarnas Balıkçısı’nın Anadolu Tanrıları, Aganta Burina Burinata, Deniz Gurbetçileri, Ege’den Denize Bırakılmış Bir Çiçek, Mavi Sürgün, Anadolu Efsaneleri kitaplarını incelediler. Konuşmacılar arasında Arkeologlar Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Muğla Şubesi İl Başkanı Selim Yiğit, Antropolog-Deniz Tarihi Araştırmacısı- Bodrum Deniz Müzesi Danışma Kurulu Üyesi Timuçin Binder, Yazar Sona Ertekin, Yazar Özge Sarıoğlu, Sanat Tarihçisi-Müze Uzmanı Aybike Erbaş ve Eğitim Programları Sorumlusu-Müze Uzmanı Ülkü Buldanlı yer aldı. Yeni eğitim öğretim döneminde programa katılım sağlamak isteyen okulların, müze iletişim hattından Müze Eğitim Birimi ile bağlantıya geçmeleri gerekiyor.

Bodrum Deniz Müzesi 5. Çocuk Resim Yarışmasında Ödüller Sahiplerini Buldu

Geleneksel olarak her yıl resim yarışması düzenleyen Bodrum Deniz Müzesinin bu yıl beşincisini düzenlediği “Oksijen Kaynağımız Deniz” konulu resim yarışması çocuk ve gençler tarafından ilgiyle karşılandı. 179 öğrencinin başvurduğu yarışmanın kazananları 17 Mayıs günü müze web sitesi ve sosyal medya hesaplarından duyuruldu. 8 Haziran Cumartesi günü saat 13.00’te ise Herodot Kültür Merkezi’nde yarışmanın ödül töreni ve sergisi gerçekleşti, ödüller sahiplerini buldu. Soluduğumuz havanın %70 kadarının denizlerdeki canlılar tarafından üretildiği gerçeğini öğrenmek, denizi korumanın önemini vurgulamak, hangi deniz canlılarının dünyadaki oksijenin üretimine katkıda bulunduğunu araştırmak ve resimlere aktarmak yarışma amaçları arasındaydı.

Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Musa Köksal, Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Yılmaz, Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Salih Akman ve Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu’nun seçici kurulda bulunduğu yarışmada başarı ödülü almaya hak kazanan öğrenciler, Bodrum Belediyesi, Bodrum Belediyesi Kültür AŞ, Bodrum Ticaret Odası, Bodrum Deniz Ticaret Odası, Aşkın Diving, Aquapro Dive Center, Happy Bubbles Dive Center, The Aegean Pro Dive Centre, Turkuaz Dive Center, BOA Yachts, AllKaria, Mavi Ege Denizi Rotary Kulübü sponsorluğu ile ödüllerini aldı.

Yarışmaya Katılan Tüm Resimler Sergide Yer Aldı

Toplamda 179 çalışmanın katıldığı yarışmanın ödül töreni ve sergi açılışı 8 Haziran 2024 Cumartesi günü saat 13.00’de Herodot Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Allkaria.com’un sergiye destekleri ile bu yıl da yarışmaya katılan tüm resimler sergide yer aldı. Yarışmaya katılım gösteren her bir öğrenciye sertifikaları verildi. Ödül törenine katılım gösteremeyen öğrenciler ise sertifikalarını ve Bodrum Deniz Müzesinden teslim alabiliyor.

Tez Çalışmalarına Veri Kaynağı ve Destek

Müze ile ilgili çekilen birçok tanıtım programından biri de tez çalışması için çekilen müze tanıtım videosu oldu. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı öğrencisi Yasemin Baş’ın “10 Dakikada Müzeler, Bodrum Deniz Müzesi” videosu müze sosyal medya hesaplarında paylaşıldı. Müze Müdürü Selen Cambazoğlu, müzenin ana koleksiyonları ve çalışmalarından bilgiler vererek çalışmaya destek oldu.

Kapadokya Üniversitesi Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü Turizm Rehberliği Anabilim Dalında dönem projesi hazırlayan Süeda Sönmez’in projesine de Bodrum Deniz Müzesi veri kaynağı oldu. “Müzelerin Eğitimdeki Yeri: Bodrum Deniz Müzesi Örneği” başlıklı tezine Müze Eğitim Birimi tarafından destek verildi, veriler tez için paylaşıma sunuldu.

“Yaşam Deneyimi ve Meslek Gözlemi Projesi” Kapsamında Öğrenciler Müzeciliği Tanıyor

TED Bodrum Koleji ve BESİAD’ın kurumsal iş birliği ile oluşturulan “Yaşam Deneyimi ve Meslek Gözlemi” projesine bu yıl da Bodrum Deniz Müzesi destek verdi.
Ortaokul ve lise öğrencilerinin “İş/Meslek Bilgisi”, “Kendini Tanıma”, “Kariyer Tercihi”, “Kariyer Planı Oluşturma Yolları” ve “Mesleki Konuları Takip Etme” konularında deneyim kazanmalarını amaçlayan proje kapsamında, TED Bodrum Koleji öğrencisi İlayda Rosato, müzede gözlemci olarak bulundu, koleksiyonlar ve müze yayınları hakkında bilgi sahibi oldu, müze ve müzecilik faaliyetlerinde deneyimler elde ederken müze atölyelerine destek verdi. Müzeciliği ve bağlı birçok faaliyetini öğrencilere tanıtmaktan, onlara müzecilik mesleğini iyi bir şekilde aktarmak için öğrencilerine kapılarını açmaktan mutluluk duyan Bodrum Deniz Müzesi, herkesi müzeye davet ediyor. Özellikle lise öğrencileri için yaz döneminde müze-okul iş birliğinde çocukların Türkçe ve İngilizce rehberlik yapmalarını ve bir mesleği tanımalarını sağlayacak bir iş birliği protokolüne de açık olduğunu belirtiyor.

Müzenin tüm etkinlik duyuruları için Bodrum Deniz Müzesi sosyal medya hesapları ve web sitesi takip edilebiliyor. Ayrıca müze ziyaretleri, atölye rezervasyonları ve detaylar için 444 00 48 (dahili 4225) müze iletişim hattından müze ile iletişime geçilebiliyor.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu