ÇevreManşet

Yol Yapımında Esnaf Tepkisi

 

Yıllardır yılan hikayesine dönen, önce kamulaştırma sorunları daha sonra yüklenici değişiklikleri nedeniyle sekteye uğrayan Yalıkavak yolunda işletmesi bulunan esnaf, yol yapım çalışmalarında halen sona gelinmemesi üzerine bir basın açıklaması yaparak yaşadıkları sorunlar hakkında bilgilendirme yaptı.

Cadde üzerinde bulunan Yaka Sarnıcı’nda bir araya gelen ve yol üzerindeki işletme sahiplerinin attıkları sloganlarla mağduriyetlerini dile getirdiği eylemde söz alan Coffe De Madrid ve Yaka Sarnıcı işletmecisi Nilgün Yılmaz, ekonomik nedenlerle zaten mağdur oldukları sezonda yol inşaatının da işletmelerin çalışmalarını sekteye uğrattığını belirtti. Yılmaz yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Sezonun zaten zorlu geçtiği bu dönemde, yol yapım çalışmaları esnaflarımızı daha da zor durumda bırakmıştır. Kurban Bayramı’nda açılacağı müjdesi ile sevinmişken, yol yapım çalışmaları halen tamamlanmamıştır. İşletmelerin faaliyetlerini sürdürebilmesi ve mağduriyetlerinin son bulması adına bu eylemde Yalıkavak yolu üzerinde bulunan işletmeler bir araya gelerek sesimizi Ankara’ya kadar duyurmak istedik.

Yol yapımının bir an önce tamamlanması için tüm yetkili mercilerin bu konuda bizlere destek olmalarını talep ediyoruz. Bizler her bir işletme olarak gerek istihdama, gerek devlete verdiğimiz vergilerle ülke kalkınmasına katkıda bulunuyoruz. Bu nedenle işletmelerin sürekliliğini sağlamak, devlete ve istihdama katkıda bulunmaya devam edebilmek adına bu yol inşaatının bir an önce tamamlanması için tüm yetkilileri göreve çağırıyoruz. Mağduruz. Mağduriyetlerimizin son bulmasını istiyoruz.

21 Ekim 2023 tarihinden, 2024 Mayıs başına kadar hem Muğla’ya ait bir tarihi eseri tanıtmak hem de bir Türk markası olan Coffee de Madrid lezzetleri ile Bodrumlulara ve Bodrum gönüllülerine hizmet vermeye çalıştım. Canla başla yaptığımız tanıtım çalışmaları yol çalışmaları nedeniyle sıkıntılı bir sürece girmiş olup, sonu gelmeyen bir inşaat sürecinin tozu ve dumanı bizi iş yerimizi kapatmaya zorlamıştır. Yine de Sarnıc’a gönül veren dostlar etkinlikler için bizi yalnız bırakmamış ve yanımızda olmuşlardır. Hepsine buradan ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Bodrum’un sezonu Haziran ayında başlıyor, bunu Bodrum, Türkiye ve tüm dünya bilmesine rağmen seçimlerden önce hızla bayrama kadar yetişecek vaatleri ile sonu getirilemeyen yol çalışmaları sonucu, bugün yolumuz hala bu şekildedir. Kazalar, maddi ve manevi zararlar tahmin edilemez boyuttadır.

Alt yapı çalışmaları Aydem, MUSKİ ve Türk Telekom tarafından tamamlanmadığı sürece yolumuza 1 sene daha ulaşamayacak ve işletmelerimizi kapatmak zorunda kalacağız. Sosyal medya mecralarında “tamamlandı” diye resmedilen manzara da görülmektedir. Takdiri sizlere bırakıyor, tüm güzelliklerin yaşanabileceği Bodrum’da elektrik, su, kanalizasyon gibi altyapı işlerinin bir an önce Bodrum markasına yakışır şekilde uygun hale getirilmesini temenni ediyorum.”

Basın açıklamasına katılan şehir plancısı Dr. Murat Özyaba da mağduriyetin sadece esnafla sınırlı olmadığını, Bodrum’da yaşayan, yolu kullanan herkesin ve tatilcilerin tamamının bu mağduriyetin paydaşları olduğunu dile getirdi. Özyaba yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“İçinde bulunduğumuz bölgede yaşanan bir yol mağduriyeti var. Bu mağduriyet sadece esnafın yaşadığı bir mağduriyet değil kuşkusuz. Bu mağduriyete birazcık yukardan baktığımızda Ortakent kavşağı dediğimiz gros Market önündeki kavşakla Yalıkavak’ı birbirine bağlayacak olan bir ana ulaşım arterinde yıllardır yaşanan, bir türlü bitirilemeyen, kamulaştırmalarının gerekçe gösterilerek bitirilemediği bir yol ulaşım sorunu. Onun daha üstünde Bodrum’un geneline yönelik ulaşım planlamasına dair yaşanan ihmallerin ve plansızlıktan kaynaklı eksikliklerin sonuçlarını hep birlikte yaşıyoruz. Bu sonuçlar bize çok daha pahalıya mal oluyor. Zira Bodrum bir turizm kenti ise turizmin en önemli argümanlarından biri olan ulaşılabilirlik kavramının ortadan kalkmasına neden oluyor. Daha da yukarıdan bakacak olursak Bodrum’un tamamına yönelik ulaşım planlamasının Bodrum’un kent planlamasıyla entegre edilerek yapılması zorunluluğunu karşımıza çıkarıyor. Hadi biraz daha yukardan bakalım, sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Aras’ın da seçim sürecinde ifade ettiği gibi bir Muğla lobisinin oluşturulup Muğla il bütününde planlama ve uygulama pratiklerinin siyasi parti gözetmeksizin kent yararına gerçekleştirilmesi sürecinin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini görüyoruz.

Ayrıca, burada en önemli sorunun kurumlar arası koordinasyonsuzluk olduğunu da görüyoruz. Aydem, MUSKİ, Türk Telekom, Karayolları birçok konuda burada maalesef çuvallamış gibi gözüküyorlar. Bunların hepsinin üstünde bu sorunun çözümüne yönelik ise siyasi iradenin, özellikle merkezi hükümetin Bodrum’a ve Muğla’ya yönelik özel bir planlama yetkisi tanımlaması artık kaçınılmaz olarak önümüzde duruyor. Zira bu kadar çok sahibi olan, bu kadar çok karar verici yetkili kurumu olan bir sorunun çözümü de elbette çok daha zor oluyor. Yetkili kurumlar hızlıca kendi aralarındaki koordinasyonlarını sağlayarak, ihalelerini acilen yaparak, gerekli hatları deplase etmeli ve yolun bir an önce kırmızı kotunu belirlemelidir. Bu çerçevede de merkezi hükümetin Bodrum’a yönelik şaşı bakış açısının değiştirilmesini, özellikle Muğla bölgesindeki Cumhuriyet Halk Partisi gayretinin, girişimlerinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizmek zorundayız.”

Tamamlanması 2 yıl süreceği öngörülerek, 2015 yılında Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’nce Bodrum-Yalıkavak arasında yapılmaya başladığı duyurulan duble yol ve tünel çalışmaları, yol güzergahında yapılan kamulaştırmalara karşı bölgede arazisi olan vatandaşlarca açılan davalar nedeniyle 2016 yılında durmuştu. Yolda tünel projesinden vazgeçilirken, 6 yılı aşkın süredir bekleyen çalışmalar geçen yıl aralık ayında yeniden başlamıştı. Seçim döneminde süratli bir şekilde yapım aşamalarına start verilen yolda devam eden çalışmaların Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü ve Müteahhit Firmanın da açıklamalarına göre Kurban Bayramı’na yetiştirileceği belirtilmişti.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu